Економіка України
Подобається

Купівля струму в “магазині”: українцям пояснили, як тепер буде влаштований ринок електроенергії

02/09/2018
Купівля струму в “магазині”: українцям пояснили, як тепер буде влаштований ринок електроенергії

Постачальники будуть боротися за споживача – в 2019 році в Україні запрацює новий енергоринок

Минулого тижня Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) запустила масштабну реформу на ринку електроэнергії в країні. Завдяки цій реформі кожен споживач матиме можливість самостійно вибирати постачальника електроенергії. "Сегодня" дізналася, як це працює в Європі.

Німці, як і жителі багатьох інших країн Євросоюзу, на ціну електроенергії можуть впливати. Стефан Німмесгерн, житель невеликого німецького містечка Мюнзінг, розповів "Сегодня", скільки він витрачає електрики на своє господарство – великий будинок, басейн, електроплиту.

"395 євро щомісяця. Але це тому, що у мене досить великий будинок. З SPA і басейном – щоб цим користуватися, відповідно, споживаємо багато електроенергії. Для домогосподарств типових, маленьких, так би мовити, рахунки за світло зазвичай досягають 120 євро максимум", – говорить Стефан.

Все залежить від постачальника електроенергії. Хочете – підтримуйте екологічно чистого виробника, відповідно, платіть більше. А хочете платити менше – вибираєте струм від атомних електростанцій. Все – через лібералізований ринок електроенергії. В ЄС за споживача борються постачальники. Тільки в Німеччині їх – кілька десятків.

"Ми можемо вибирати будь-якого, хто нам подобається, – це дуже легко зробити. Ви заходите на спеціальну інтернет-платформу. Там вас запитують, скільки електроенергії вам потрібно в рік, скільки кіловат споживаєте. Ви заповнюєте форми, і потім вам видають варіанти. А коли ви міняєте постачальника, вони це бачать, і перше, що надають вам, щоб ви вибрали саме їх, – це знижки. Може бути 20%, може бути 10%, буває і 30% – у всіх по-різному. Ви клікаєте, міняєте провайдера, а далі вони самі за вас все роблять", – пояснює Стефан Німмесгерн.

В Україні реформування тільки починається.

"НКРЕКУ підтримала постанову щодо реформування ринку електричної енергії. І таким чином ця постанова по суті скасовує так звану формулу "Роттердам плюс" з першого липня 2019 року", – розповідає Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова.

Ця формула виконувала функцію стримування зростання вартості електроенергії. Зараз ця формула припиняє роль перехідного фактора, який готував енергоринок до ринкових умов. Протягом двох років у населення була можливість отримувати низькі ціни на електроенергію. Щорічно, в загальному, економія становила 40 млрд грн. Для порівняння, зараз кіловат-годину електроенергії в Україні коштує 1,28 грн. Тоді як в сусідній Румунії – 4,39 грн, в Польщі – 4,63. Українці платять за електроенергію в 3,5 рази менше, ніж жителі сусідніх країн ЄС. Все тому, що в Європі суворо стежать за виконанням вимог модернізації обладнання. В ринкових умовах у виробників електроенергії в Україні теж будуть такі зобов'язання.

Реформа ринку електроенергії назрівала давно. Вільний ринок електрики мав запрацювати ще у 2015 році. Але військові події на сході країни змінили ці плани. Проте вся експертне середовище одноголосна: реформа повинна бути. Незважаючи на опір деяких політиків.

"НКРЕКУ є головним мотором, по суті, реформи ринку електричної енергії. І ті рішення, які вона приймає, фактично були підтримані експертною спільнотою. Я не побачив жодного експерта, який би заперечував реформу ринку електроенергії", – говорить Володимир Омельченко.

Його підтримує експерт енергоринку Дмитро Марунич:

"В законі чітко прописані механізм його реалізації і те, що з 1 липня наступного року має запрацювати вільний ринок. Це не тривожний факт, але якщо цього не станеться, то будуть, звичайно, великі проблеми".

Зараз відповідне законодавство максимально наближене до європейських норм. В ЄС позитивно зустріли українські зміни.

"Відкритий ринок допоможе також модернізувати обладнання, а це важливо для енергетичного сектора. Не може не цікавити це і політиків. Україна дійсно доклала величезних зусиль, і я вважаю, що Європейський союз треба інформувати про них більше. Ми повинні вже починати реальне глибоке співробітництво, воно потрібно не тільки Україні, але і Європейському союзу для енергетичної безпеки", – говорить депутат Європарламенту Міхал Боні.

Зараз противники реформи лякають споживачів подорожчанням електроенергії. Але національний регулятор заспокоює.

"Цей товар споживач може купити, як ми, наприклад, будь-які побутові товари в будь-якому магазині. Роль цих магазинів будуть виконувати ті постачальники, які вже сьогодні отримують ліцензії, і вартість товару буде регулюватися на цьому кокурентному ринку якраз завдяки конкуренції цих постачальників. Хто зможе запропонувати споживачеві більш низьку ціну – до того і піде споживач", – заявляє Оксана Кривенко, голова НКРЕКУ.

"Новий ринок електричної енергії полягає в тому, що ціна буде регулюватися попитом і пропозицією. На відміну від того, що зараз ціни фактично на 90% встановлює НКРЕКУ адміністративним шляхом", – говорить Володимир Омельченко.
Отже, споживач безпосередньо зможе укладати договір з постачальником електроенергії, а постачальник – битися за покупця. Як і в звичайному магазині.

 


                         



Коментарі