Головні Новини
Подобається

В України можуть виникнути проблеми з опалювальним сезоном

22/08/2018
В України можуть виникнути проблеми з опалювальним сезоном

За січень-липень цього року видобуток вугілля порівняно із аналогічним періодом 2017-го скоротився на 9,1% – до 19,142 млн. т. За даними Міненерговугіля, найбільше зниження зафіксовано на державних шахтах.

"Причина об'єктивна – недостатня кількість грошей для модернізації та розвитку цих шахт, – коментує Дмитро Марунич, директор Інституту енергетичних досліджень. – Яскравий приклад – Нововолинську шахту N10 не можуть довести до ладу вже більше десяти років.

Середня собівартість видобутку вугілля на державних шахтах складає 3318 гривень за тонну, а от ціна, за якою вони його реалізують – 2269 гривень за тонну. Значить собівартість виробництва зростає вищими темпами, аніж ціна реалізації, яка набагато нижча і не дозволяє навіть своєчасно платити зарплатню шахтарям. Минулого тижня уряд був змушений виділити з держбюджету на зарплату гірникам додатково 1,4 млрд. гривень.

Запаси "чорного" золота мізерні. Сьогодні на складах вугілля марки А є лише 22% від того, що має бути на 1 листопада, тобто на початок опалювального сезону. Це пов'язано із низкою факторів, зокрема з тим, що споживається більше вугілля, оскільки частка теплової генерації зросла порівняно із минулим роком.

Власний видобуток вугілля становить 85%, імпорт – 15%. Звичайно, йдуть поставки антрациту з Росії, частина – з окупованого Донбасу. Якщо зима буде тепла і не виникне проблем з імпортом "чорного золота", то переживемо її спокійно. Але, якщо видобуток зменшуватиметься надалі та ще й імпорт скоротиться, то можуть виникнути проблеми в опалювальний сезон".


                         



Коментарі