Головні Новини
Подобається

Українські банки будуть перевіряти клієнтів по-новому

21/08/2018
Українські банки будуть перевіряти клієнтів по-новому

Національний банк України (НБУ) дозволив українським банкам більше не викликати клієнтів, чиї операції не викликають підозри, в відділення, і проводити верифікацію на відстані за допомогою різних каналів зв'язку – від електронної пошти до телефонного зв'язку.

"Процедури для відповідного уточнення / додаткового уточнення інформації можуть передбачати використання засобів електронної пошти (наприклад, заповнення електронного опитувальника), в тому числі із застосуванням електронного цифрового підпису, або телефонного зв'язку, call-центру, інших дистанційних каналів зв'язку в межах технічних можливостей банку і клієнтів, і не передбачати особисту присутність клієнта в установі банку "- НБУ.

При цьому чиновники дозволили банкам не ганяти людей в відділення з будь-якого приводу. Також фінустанови можуть збирати додаткову інформацію лише з оказією: коли людина сама приходить в банк для проведення потрібних операцій. Але, звичайно ж, якщо в ній впевнені.

"Зауважимо, що в разі виникнення сумнівів у достовірності отриманої інформації, достовірності документів або переоцінки ризику клієнта, банк самостійно приймає рішення про необхідність в особистій зустрічі з клієнтом для підтвердження або спростування наданих їм даних", – НБУ.

Часто банки наполягають на їх особистій регулярній явці у відділення для формального підтвердження відомих даних.

У більшості випадків у фінустанов немає реальних підстав для повторних ідентифікацій клієнтів, і вони носять формальний характер. Однак людям створюють масу незручностей: їм доводиться витрачати півдня в чергах в банківських відділеннях, або миритися з блокуванням рахунків. Українські банки все частіше відмовляють людям у обслуговуванні карткових рахунків і блокують гроші, коли вони не проходять фінмоніторинг.


                         



Коментарі