Економіка України
Подобається

“Ціни на хліб зростуть на 30 відсотків”: Як збільшення зарплати повпливає на економічне становище країни

13/08/2018
“Ціни на хліб зростуть на 30 відсотків”: Як збільшення зарплати повпливає на економічне становище країни

Можна встановити мету в 10 тисяч гривень зарплати на кінець року, але при цьому курс долара буде 30.

На початку тижня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що до кінця року хоче довести показник середньої зарплати по країні до 10 тисяч гривень. На думку фінансового експерта Олексія Куща, питання не в підвищенні зарплати, а купівельної спроможності цих грошей. 

Так в Україні для успішної конкуренції на європейському глобальному ринку праці середня зарплата населення повинна бути на рівні 15-16 тисяч гривень.

"Щоб вигравати у тій же Польщі за пріоритетом купівельної спроможності – припустимо, польська зарплата в 1 тисячу євро відповідає зарплаті в Україні в розмірі 500 євро – середня зарплата в Україні повинна бути на рівні 15-16 тисяч гривень", – заявив фінансовий експерт.
 
За його словами, з урахуванням того, що восени включиться механізм інфляції і девальвації, підвищення середньої зарплати до 10 тисяч гривень цілком можливо. Однак питання не в гривневому еквіваленті, а купівельній спроможності цих грошей.

"Можна встановити мету в 10 тисяч гривень зарплати на кінець року, але при цьому курс долара буде 30. В результаті, ми отримаємо таку ж зарплату, як зараз", – резюмував Кущ.

"На жаль, економічна модель, яка застосовується сьогодні, припускає наповнення бюджету за рахунок постійного інфляційного накачування. Тому за останні роки ВВП у фактичних цінах був роздутий до 3 трильйонів гривень і цей показник як не можна краще характеризує той процес інфляційної ерозії, якій були схильні зарплати, пенсії та реальні доходи населення", – зазначає експерт.

Варто зазначити, що вже зараз кажуть, що ціни на хліб зростуть на 30 відсотків до кінця року. НБУ дав прогноз, що комунальні тарифи в 2018-19 роках та ціни на природний газ для населення збільшаться на 40 відсотків. Ціни на всі інші товари теж поступово будуть зростати. Тому тут є тільки два варіанти – реальне економічне зростання або інфляція/девальвація. А в Україні вкрай мала частина бюджету формується за рахунок реального економічного зростання, а велика частина бюджету формується за рахунок інфляційної складової.


                         



Коментарі