Головні Новини
Подобається

В Україні припинив існування ще один банк

11/08/2018
В Україні припинив існування ще один банк

Національний банк відкликає банківську ліцензію та ліквідує банк «Юнісон». Рішення прийнято за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

В НБУ було вирішено вивести банк з ринку через непрозорої структури власності.

Власниками банку числилися дві компанії з Ліхтенштейну з прихованими іменами акціонерів, пізніше – 11 компаній, зареєстрованих на Кіпрі.

Також в Нацбанку нагадали, що в квітні 2016 року відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" ПАТ "Банк" Юнісон "було віднесено до категорії неплатоспроможних, а в фінустанові введено тимчасову адміністрацію.

Тоді наголошувалося, що банк не надав регулятору інформації на підтвердження прозорості структури власності.

"Так, станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD – 82,5% акцій банку і компанія MCHL Finance LTD – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривається, з огляду на те, що учасниками кожної з них було понад 10 осіб, жоден з яких не володів часткою 10% або більше. В листопаді 2014 року структура власності банку змінилася і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку і їх структури власності було розкрито банком Національному банку України тільки після вступу в силу в березні 2015 року Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб". У 2016 році акціонерами ПАТ "Банк" Юнісон "були 11 компаній, зареєстровані в Республіці Кіпр, жодна з яких не володіє часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожної компанії був один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб свого часу були або є зараз членами наглядової ради ПАТ "Банк" Юнісон ", – відзначали в свій час в українському центральному банку.


                         



Коментарі