Економіка України
Подобається

Причини затримки пенсій в Україні

27/07/2018
Причини затримки пенсій в Україні

Пенсійний фонд України затримує цивільні пенсії. Хвилювання людей з приводу п'ятиденного відставання від графіка виплат соціальних допомог та пенсій знайшло відображення в ЗМІ. Відсутність пояснень з боку компетентних органів призвело до того, що в несвоєчасне перерахування коштів звинуватили Укрпошту.

Представники установи виступили із заявою: затримки пенсій – це не їх вина. Гроші не були переведені ПФУ. Українські пенсіонери з кінця минулого тижня штурмують будівлю пошти і банкомати в очікуванні своїх кровно зароблених грошей, але віз і нині там.

Які справжні причини затримки пенсій в Україні?

За повідомленням голови управління ПФУ А. Зарудного від 25 липня 2018 року, виплати пенсій відновлюються, чиновник особисто приніс вибачення з приводу порушення графіка нарахувань, але причину затримки не вказав (лист опубліковано на веб-порталі ПФУ).

Немає грошей – немає пенсій

За словами експертів, дефіцитний бюджет країни міг спровокувати відсутність коштів. Через різницю в надходженнях єдиного соціального внеску утворився недолік коштів, і пенсії не було з чого виплачувати.

Зрозуміло, питання мільйонів українців: «Де ж наші гроші, які ми роками віддавали в державу на забезпечення своєї старості?» – залишається риторичним. Прокралися, притому всы: і минула, і нинішня влада. Про це можна говорити багато, але гроші не з'являться.

Дефіцит пенсійного фонду складає більше 140 мільйонів гривень, тож гроші для виплат усім пенсіонерам переводяться частинами із загального бюджету і відповідає за це казначейство. Таким чином, в нарахуванні допомоги беруть участь кілька відомств ПФУ, Мінфін, Мінсоцполітики і Держказначейство.

Ще однією причиною затримки пенсії може бути найпростіший бюрократизм: одні організації не домовилися з іншими. Прем'єр-міністр України В. Гройсман заявив, що винні будуть покарані, і ПФУ очікують перевірки.

Так що ж сталося з пенсіями сьогодні?

Існує точка зору, що гроші вирішили тимчасово притримати в скарбниці, поки йдуть перевірки МВФ, щоб довести їх наявність. Таким чином, пенсії українців стали предметом замилювання очей міжнародним організаціям, з метою отримання нових траншів. Як бачимо, впровадження пенсійної реформи, збільшення пенсійного віку – не допомогли накопичити кошти в ПФУ і зробити більше розмір допомоги. Якість не поліпшилася.

До слова, Росія обіцяє своїм пенсіонерам підняти виплати, якщо вони погодяться на реформування. Час покаже, може, чиновники України економити не вміють, тому пенсійна реформа не дає результатів, і у росіян все вийде, а може, все буде відбуватися за одним сценарієм.

Поки нашим громадянам пообіцяли виплатити затримані пенсії протягом цього тижня, для цього активізують всі сили, продовжать роботу пошти в суботу 28 числа, забезпечать безперебійну роботу банкоматів. Посібники в наступному місяці будуть нараховуватися за графіком.



                         



Коментарі