Економіка України
Подобається

“Розмитнення авто”: Як нові законопроекти позначаться на українцях і скільки це буде їм коштувати

26/07/2018
“Розмитнення авто”: Як нові законопроекти позначаться на українцях і скільки це буде їм коштувати

Протести власників автомобілів на європейських номерах все-таки подіяли. 13 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти №8487 і №8488. Вони передбачають зниження ставок акцизу, який сплачується при розмитненні автомобілів, а також змінюють правила ввезення авто на територію України. 

Але казус в тому, що "євробляхери", які більше всіх обурювалися непомірними поборами при розмитненні, все одно в програші. Сума акцизу, яку вони будуть змушені сплатити, для багатьох перевищить вартість придбаного автомобіля. Зате для покупців нових авто витрати на розмитнення, навпаки, знизяться. Причому відчутно. Законопроект №8487 пропонує новий механізм розрахунку акцизного збору.

За основу береться базовий коефіцієнт (50 євро для бензинових авто і 75 євро для дизельних), який множиться на вік автомобіля і об'єм двигуна в куб. см, розділений на 1000. Нескладно здогадатися, що при такій формулі вартість розмитнення буде рости пропорційно обсягу двигуна і віку автомобіля відразу. При цьому вік має більшу питому вагу, ніж робочий об'єм двигуна.

Наприклад, за новий автомобіль з бензиновим двигуном 1600 куб. см потрібно буде заплатити 80 євро акцизу, а за 10-річний – вже 800 євро акцизу. Для нового авто з двигуном 3200 куб. см розмитнення складе 160 євро, а для 10-річного – 1,6 тис. євро (див. таблицю). Зрозуміло, якщо порівняти запропоновані ставки з діючими, то вони в рази, а то і в десятки разів нижче. Зараз за розмитнення нового автомобіля з двигуном об'ємом 3500 куб. см потрібно заплатити більше 7,7 тис. євро, а в разі вступу в силу норм законопроекту №8487 буде всього лише 175 євро, що в 44 рази менше.

Справедливості заради варто помітити, що для тих, хто ввозив автомобілі віком до 5 років за пільговою ставкою акцизу (закон №1389-VIII), особливо нічого не зміниться. Акциз, розрахований за новими правилами, буде приблизно таким же. Причому, якщо норми законопроекту №8487 вступлять в силу, то згаданий закон №1389-VIII свою силу втратить.

А ось для власників авто на єврономерах, які в більшості своїй ввезли в Україну транспортні засоби віком 15 років і більше, розмитнення виявиться непристойно дорогий. Навіть незважаючи на те, що розробники законопроектів передбачили можливість ввезення в Україну автомобілів, які не відповідають екологічному стандарту Євро-5. Тобто з'явиться можливість без проблем ставити на облік машини стандарту Євро-4 або Євро-3. Проте, власнику 15-річної "бляхи", який витратив на її купівлю, скажімо, 3000 євро, доведеться заплатити за легалізацію авто ще стільки ж або навіть більше.

 Хоча в теорії, якби була можливість розмитнювати автомобілі похилого віку зараз, тільки акциз, не рахуючи мита і ПДВ, склав би від 1,3 до 30 тис. Євро. Представники організації "АвтоЄвроСила", до речі, вже заявили, що така сума – неприйнятна. І витрати на розмитнення одного автомобіля не повинні перевищувати 1000 євро.

А тепер про те, що будуть робити з тими, хто спробує не заплатити за розмитнення.

Законопроект № 8488 спрямований на те, щоб перекрити потік автомобілів-нелегалів в Україну. Згідно з його нормами, нерезиденти зможуть без грошового забезпечення пригнати в режимі тимчасового ввезення тільки один автомобіль. Ввезення більшого числа авто можливе тільки при наявності гарантії.

Наприклад, банківської гарантії – це коли банк за певну плату видає гарантію в тому, що він зобов'язується сплатити всі митні платежі, якщо авто не буде вивезено. Особа, яка ввезла автомобіль в Україні в режимі транзиту або тимчасового ввезення, не зможе передавати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам. Забороняється використання такого авто у підприємницькій діяльності або для отримання доходу (наприклад, в таксі). Штраф за порушення – 34 тис. Гривень.

А ввезення нерезидентом і передача громадянину України – класична схема "завезення з верблюдом", по якій ці авто потрапляють в країну. Причому штрафувати будуть не тільки того, хто незаконно передав автомобіль, але і того, хто ним користується. За перше порушення протягом року оштрафують на 8,5 тис. Гривень, за повторне – на 17 тис. Грн. До того ж "євробляхера" позбавлять прав на 1 рік, а автомобіль конфіскують.

За недотримання строків режимів транзиту та тимчасового ввезення порушники теж заплатять сповна. Розміри штрафів будуть залежати від кількості днів перевищення дозволених термінів. При порушенні часу транзиту на 1-10 днів санкції залишаться колишніми – від 170 до 3400 гривень. Це ж стосується і тимчасового ввезення: штраф при затримці на три дні складе 850 гривень, на 10 днів – 5100 гривень.

Разом з тим, якщо транзитний режим перевищено більш ніж на 20 днів, розмір штрафу досягне 85 тис. Гривень (зараз – 8,5 тис. Гривень), більш ніж на місяць – 170 тис. Гривень. За порушення режиму тимчасового використання автомобіля більш ніж на 10 діб доведеться заплатити 85 тис. Гривень (зараз – 17 тис. Гривень), більш ніж на місяць – 170 тис. Грн. Крім цього, при злісному перевищенні як термінів транзиту, так і тимчасового ввезення, можлива конфіскація автомобіля за рішенням суду.

А що скаже ЄС? Так як Верховна Рада до вересня пішла на канікули, у авторів законопроектів є майже два місяці, щоб доопрацювати їх до другого читання. Правда, глава парламентського комітету з податкової і митної політики заявила "Грошам", що законопроект №8488 навряд чи зазнає суттєвих змін (див. Думки учасників процесу). А ось законопроект №8487 дійсно будуть перекроювати.

Головна поправка стосується формули розрахунку акцизу. У профільному комітеті кажуть, що основна прив'язка буде зроблена все-таки не до віку авто, а до об'єму двигуна. Це дозволить домогтися більш справедливого оподаткування автомобілів, які мають солідний пробіг. За словами Роберта Горвата, одного з розробників законопроекту №8487, в ньому закладено пільговий піврічний період, протягом якого при розрахунку акцизу буде застосовуватися вдвічі менша базова ставка акцизу.

Тобто не 50 і 75 євро, а 25 і 37,5 євро відповідно. "Але ми будемо подавати поправку, щоб у другому читанні продовжити пільги на рік", – заявив Горват "Грошам". А ось для реєстрації ввезених в Україну нерозмитнених автомобілів ніякого пільгового періоду їх власникам не дають. "Але деякі норми в частині штрафів за порушення переоформлення авто, вступлять в силу через 180 днів після опублікування закону. Тобто фактично буде час на реєстрацію транспортних засобів. А ось уже накладені штрафи ніхто не спише ", – попереджає Володимир Данілін, юрист ЮК" Де-Юре ".

Не зовсім зрозуміло, наскільки співвідноситься із зобов'язаннями України перед Євросоюзом скасування обмеження на ввезення автомобілів, які не відповідають еконормам Євро-5. "Україна повинна гармонізувати своє законодавство з ЄС. «Але фактично в законопроекті №8488 така вимога (про Євро-5) залишається тільки до нових автомобілів, що є негативним кроком з точки зору дотримання екологічних норм і може трактуватися ЄС як порушення зобов'язань" «, – вважає Володимир Данілін.

І не виключено, що застереження, що стосується екологічних норм, стане саме тим каменем спотикання, через який розгляд законопроектів у другому читанні затягнеться не на один місяць. Думки учасників процесу Ніна Южаніна, глава парламентського комітету з податкової і митної політики.

Я вважаю, що абсолютно всі зміни в Митний кодекс (законопроект №8488) прописані адекватно. Тільки нерезидент, який ввозить в Україну авто, зможе використовувати такий автомобіль і тільки в некомерційних цілях. Якщо за кермом авто на тимчасовій реєстрації буде знаходитися громадянин України, він понесе відповідальність згідно тих санкцій, які запропоновані в законопроекті. Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Законопроект №8487 називають законом про "евробляхах", хоча це неправильно – там немає ні слова про "евробляхах".

Там сказано, що акцизні ставки змінюються для всіх громадян України. Ними користуються і автолюбителі на Єврономер. Але акциз – це всього лише одна зі складових, адже є ще мито на імпорт і ПДВ. Тому, наскільки зменшиться вартість розмитнення – це вже залежить від конкретного автомобіля.

Роберт Горват, співавтор законопроекту №8487 Для того, щоб виявляти автовласників, які порушують режим транзиту і тимчасового ввезення, швидше за все, буде створена спеціальна програма, якою зможуть користуватися співробітники поліції і митниці. Грубо кажучи, у полісмена є планшет – він може відстежити номера.

Якщо авто не стоїть на обліку або порушило правила митного ввезення, то таку машину зупиняють і виписують штраф. Григорій Кукурудза, економіст IMF Group Ukraine На сьогоднішній день в законопроекті №8487 йдеться тільки про акцизи. Останні знизили в середньому на 40-60%. Але сплата податку на додану вартість та митних зборів при цьому все одно залишаються.

Хоча платежі по ПДВ також незначно знизяться, оскільки в його розрахунку враховується і акциз. Що зміниться для власників "евроблях" і покупців нових авто. Для нових автомобілів ставка акцизу буде в рази нижче, ніж зараз, що призведе до падіння цін на авто. Протягом півроку після вступу в силу законопроекту №8487 ставка акцизу буде на 50% менше стандартної.

З'явиться можливість легально ввозити в Україну автомобілі віком 10 років і більше. "Евробляхери" зможуть поставити старі авто на облік, але з витратами, близькими до вартості таких транспортних засобів. Штрафи за порушення режиму транзиту та тимчасового ввезення виростуть в десятки разів.


                         



Коментарі