Економіка України
Подобається

Чому долар став стрімко дорожчати в Україні?

26/07/2018
Чому долар став стрімко дорожчати в Україні?

Фінансисти очікують, що на цьому тижні на вітчизняному валютному ринку буде дорожчати долар.
У зв'язку з майбутніми виплатами Держказначейства з відшкодування ПДВ попит на валюту США виросте. Правда, за офіційним курсом Національного банку на 25 липня вартість долара встановлена ​​на рівні 26,45 грн. Тобто після вихідних долар залишається стабільним. Зате на міжбанківських торгах курс повільно і неухильно рухається вгору.

– Уже у вівторок, 24 липня, з самого ранку курс долара активно тягнуть вгору: на відкритті міжбанку він піднявся на 9 копійок – до 26,54-26,57 грн – і продовжує йти вгору, – повідомив начальник управління дилінгових операцій банку Юрій Гриненко. – Активно збільшується і валютний попит. Після старту торгів котирування встигли дійти до 26,60-26,62 грн, а потім скорегувати на 26,58-26,60 грн. Учасники чекають появи Нацбанку з продажами долара зі своїх резервів, однак ренгулятор поки не з'являвся в системі Matching.

Фінансисти допускають подальше зростання попиту на безготівковий долар. Оскільки Держказначейство вже почало перераховувати бізнесу відшкодування по ПДВ. Поки обсяги не дуже великі – 300-400 млн грн в день, але цього достатньо для підстрікування валютного попиту. Імпортери майже відразу витрачають гривні на покупку валюти. А експортери, як тільки отримують ці гроші, починають продавати на міжбанку не 80-90 відсотків своєї валютної виручки, а лише необхідні за законом 50 відсотків доходів.

Що стосується ситуації на готівковому валютному ринку, то він живе за своїми законами і не надто реагує на курсові коливання міжбанку. 25 липня середня ціна долара в банківських обмінниках як і раніше становила 26,45-26, 60 грн.

Як надалі зміниться вартість валюти США, фахівці поки обережні в прогнозах, але серйозних стрибків курсу не очікують. Нам обіцяють плавний підйом курсу і такий же поступовий відкат.

Минулого тижня зупинити зростання долара на українському міжбанку допомогли глобальні тенденції на світовому ринку: це сталося на тлі висловлювання президента США Дональда Трампа про завищеному курсі американської валюти, – вважає аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко. – Минулий тиждень була закрита на рівні 26,40 грн за долар. На даний момент долар торгується поблизу цієї позначки в різних спектрах ринку. У найближчий період долар буде залишатися біля позначки 26,20 зі схильністю до зниження до 26 гривень за долар.

Що стосується курсу євро на вітчизняному валютному ринку, то він дещо піднявся: за вихідні подорожчання склало 23 копійки. На 25 липня Національний банк встановив вартість євровалюти на позначці 31,00 грн. В обмінних пунктах після вихідних вартість євро практично не змінилася: покупка – 30,55-30,85 грн, продаж – 31,20-31,50 грн.

Євро за минулий тиждень підріс і впритул підійшов до позначки в 31 грн, – продовжує Пархоменко. – Але він схильний до зниження на світових ринках, що не дозволить йому подолати цей рівень. Швидше за все, курс євро буде плавно знижуватися до 30,50 грн.


                         



Коментарі