Головні Новини
Подобається

Українців попередили про різкий стрибок цін на газ: названі цифри

18/07/2018
Українців попередили про різкий стрибок цін на газ: названі цифри

Уряду України доведеться підвищити ціни на газ для населення на 60-70% до кінця 2018 року.

Про це в інтерв'ю заявив екс-глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Дмитро Вовк.

Він вважає, що відмовившись від підвищення цін на газ на 10-15% в 2017 році український уряд зробив стратегічну помилку.

"Якби в минулому році ціна була змінена на 10-15% і введений принцип потужності, все було б нормально, тому що далі невідомо, яка була б ситуація на енергетичному ринку. А зараз на ньому ціни виростуть. Тому вже треба буде на 60 -70% підвищувати ", – сказав Вовк.

Він зазначив, що Міжнародний валютний фонд вимагає від українського уряду виконання взятих на себе зобов'язань щодо приведення цін на газ до рівня імпортного паритету. Однак українська влада не погоджуються на таку серйозну зміну "з політичних міркувань".

Як повідомлялось раніше, в жовтні минулого року Кабінет міністрів відклав на невизначений термін публікацію ціни природного газу на рівні імпортного паритету на період з 1 жовтня 2017 року до 31 березня 2018 року. Це дозволило уряду не підвищувати ціну на газ для населення в нинішньому опалювальному сезоні. Пізніше Кабінет міністрів двічі відкладав підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ). Термін дії знижених цін діє до 1 серпня 2018 року.

В даний час український уряд розглядає кілька сценаріїв, які підтримають населення при оплаті рахунків за газ. Серед них – механізми регулювання самої ціни і адресна підтримка.


                         



Коментарі