Головні Новини
Подобається

Що слід знати при оформленні спадщини в Україні: Як отримати і куди звертатись

16/07/2018
Що слід знати при оформленні спадщини в Україні: Як отримати і куди звертатись

На жаль, після втрати рідних у багатьох часто виникають проблеми з отриманням спадщини: пропуск термінів подання заяви, відсутність заповіту або правовстановлюючих документів. Так що ж необхідно робити в першу чергу, щоб не втратити право успадкування.

Терміни подачі заяви

Для прийняття спадщини визначено термін – 6 місяців з дня смерті спадкодавця. У зазначений період потрібно подати заяву нотаріусу (державному або приватному) в тому населеному пункті, де був зареєстрований померлий або де знаходиться його майно. Якщо вам стало відомо, що інший спадкоємець встиг подати заяву раніше вас, то потрібно звернутися до того нотаріуса, якому було подано першу заяву. І не потрібно переживати про те, хто перший звернеться до нотаріуса, адже процедура спадкування – це не гонки, а планомірний чітко визначений законом порядок.

Що робити, якщо спадкоємець протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця не подав заяву про прийняття спадщини? Цю проблему можна вирішити двома способами:

перший – якщо спадкоємці, вже прийняли спадщину, не заперечують і дають на це письмову згоду, то ви звертаєтеся до нотаріуса і подаєте заяву про прийняття спадщини;

другий – якщо інші спадкоємці проти прийняття вами спадщини або інших спадкоємців немає, нотаріус відмовляє вам в оформленні спадщини. В такому випадку вирішувати це питання вам доведеться в судовому порядку. Суд може продовжити терміни прийняття спадщини, якщо вони були пропущені з поважної причини – через тривалу хворобу, яка обмежує можливість пересування, довготермінового відрядження, служби в збройних силах, знаходження в місцях позбавлення волі.

Як здійснюється спадкування без заповіту?

Законодавством України (ст. 1217 ЦК) передбачено два види спадкування: за заповітом і за законом.

При наявності заповіту право на спадкування мають особи, в ньому зазначені. Якщо заповіту немає або він визнаний недійсним, оформляється спадщину за законом – право на спадкування в рівних частках отримують спадкоємці першої черги – це діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Якщо спадкоємців першої черги немає, вступають в спадщину за законом рідні і близькі наступних черг:

друга – рідні брати та сестри спадкодавця, бабуся і дідусь по обидва боки;

третя – рідні дядьки і тітки спадкодавця;

четверта – особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини;

п'ята – інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно. Також в п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Потрібно відзначити, що за рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що спадкодавець через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані, а спадкоємець ухилявся від виконання своїх обов'язків по утриманню або від надання йому допомоги.

Як розподіляється майно між спадкоємцями?

Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, якщо спадкодавець їх не визначив в заповіті.

У той же час, незалежно від змісту заповіту, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатні вдова або вдівець і батьки спадкують половину частки, яка належала б кожному з них при спадкуванні за законом. Це обов'язкова частка.

Звертаємо увагу: спадкоємці за письмовою угодою, завіреною нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

  

Як діяти, якщо немає правовстановлюючих документів?

При відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності спадкодавця на майно (житловий будинок з господарськими будівлями, земельна ділянка, пай), нотаріус або уповноважена посадова особа місцевого самоврядування виносить постанову про відмову у видачі свідоцтва. В цьому випадку визнати право власності на спадкове майно можливо тільки в судовому порядку.

Після отримання судового рішення спадкоємець повинен звернутися до державного реєстратора, який на підставі зазначеного рішення здійснить реєстрацію права власності та надасть виписку з реєстру, що і є підтвердженням права власності.

Яка вартість оформлення спадщини?

Нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом або законом відкриття спадщини, склад спадкового майна. Ціна оформлення спадщини у різних нотаріусів може відрізнятися. Однак є платежі, що стягуються як державними нотаріусами, так і приватними. І розмір їх встановлено законодавством.

1. Проведення перевірки інформації з видачею виписки або інформаційної довідки – 51 грн.

2. Надання нотаріусам інформації шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. Стягується адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на 01.07.2018 ця сума становить 74 грн. (Абзац четвертий частини шостої ст. 34 Закону № 1952).

3. Надання виписки з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Стягується адміністративний збір, що становить 0,05 розміру мінімальної заробітної плати, що станом на 01.07.2018 становить 186 грн. (Частина третя ст. 38 Закону № 3613).

4. За видачу свідоцтва про право на спадщину встановлено ставку державного мита в розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 грн.

5. Формування у Спадковому реєстрі облікових записів про видачу свідоцтва про право на спадщину або його дубліката з видачею про це відповідного документа. Стягується плата в розмірі 51 грн.

6. За держреєстрацію права власності на успадковане майно стягується адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що за станом на 01.07.2018 становить 184 грн. (Частина четверта ст. 34 Закону № 1952).

7. Майно, отримане у спадок, держава вважає доходом, тому після отримання свідоцтва про право на спадщину окремим громадянам доведеться платити податок. Звільнені від податків і зборів тільки спадкоємці першої та другої черги споріднення.

5% від вартості успадкованого майна та 1,5% військового збору платять спадкоємці третьої, четвертої та п'ятої черги.

18% від вартості успадкованого майна та 1,5% військового збору платять іноземці, навіть якщо вони належать до першої та другої черги споріднення.

Які документи необхідно надати?

Звертаючись до нотаріуса, ви повинні надати наступні документи:

свідоцтво про смерть спадкодавця;
паспорт та ідентифікаційний номер спадкоємця;
довідку про останнє місце проживання і реєстрації померлого;
заповіт (при наявності);
довідку про склад сім'ї;
документи, що підтверджують родинні стосунки з померлим;
правовстановлюючі документи на майно померлого.


                         



Коментарі