Головні Новини
Подобається

Монети в Україні ліквідовано: стало відомо, де і як позбутися від копійок

15/07/2018
Монети в Україні ліквідовано: стало відомо, де і як позбутися від копійок

З 1 липня в Україні вступили в силу правила заокруглення загальної суми при розрахунку готівкою, тому громадянам країни потрібно позбавлятися від монет.

Дрібняки все ще можна задіяти в магазинах, аптеках, кіосках і транспорті. Якщо ж співробітники відмовляються її приймати, потрібно попросити книгу скарг. 

Крім того, монети добре йдуть в продуктових і кавових автоматах, а також деяких терміналах для оплати послуг. Винахідливі українці продають копійки жменями у весільних агентствах для закидання молодят.

Популярне: “Непередбачувана побічна дія”: В Україні заборонили ще одні популярні ліки

"Я потихеньку позбулася копійок, купуючи по одному квитку в транспорті. Ще трохи віднесла в супермаркет – касири були раді, адже великі магазини купують дрібняки у банків дорожче номіналу! А тут отримали 500 гривень, які мені поміняли на купюри. А ось знайомі не змогли поміняти в банку – там сказали, що у них немає такої послуги. Тоді вони знайшли компроміс – поповнити цією сумою свій рахунок. І тут вже банк не мав права відмовити і прийняв всі монетки", – розповіла киянка Юлія Жирова.

За словами директора Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктора Зайвенко, банки зобов'язані приймати у громадян монети дрібного номіналу без обмежень і обмінювати на дріб'язок і банкноти іншого номіналу. Також, цим повинні займатися всі державні та приватні особи.

У різних банках співробітники можуть відмовити в обміні, що може бути пов'язано з наявністю вже принесеного іншими громадянами на момент переобліку. Тому можна спробувати домовитися заздалегідь.

"Якщо касир магазину або банку відмовляється приймати у вас на сплату монети – виріште питання із керуючим магазину. Не вийде – пишіть скаргу в НБУ", – порадили в прес-служба Нацбанку.

Крім того, копійки можна обміняти в регіональних управліннях Нацбанку і комерційних банках. Якщо на ринку продавці відмовляються приймати монети сумою більше гривні, варто подати скаргу в його адміністрацію. Нумізмати також радять не зберігати монети, так як в подальшому вони не представлятимуть цінності.
 


                         



Коментарі