Економіка України
Подобається

За порушення “світить” штраф: В Україні змінилися правила маркування

11/07/2018
За порушення “світить” штраф: В Україні змінилися правила маркування

10 липня Верховна Рада ухвалила законопроект про врегулювання порядку маркування харчових продуктів та введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. Таке рішення підтримали 226 народних депутатів.

«Проектом закону забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману», – повідомив заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

Він також зазначив, що дана заборона поширюється також на рекламу харчових продуктів.

«Законопроект забезпечує надання точної, достовірної та зрозумілої інформації споживачу про харчові продукти», – додав Бакуменко.

Споживачі повинні бути проінформовані про вміст в продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість.

Законопроект встановлює вимогу надання споживачу інформації про те, чи піддавався харчовий продукт розморожування.

При цьому документ передбачає відхід від вимоги обов’язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, адже вона не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їх купівлю – або якщо площа упаковки продукту дуже мала, щоб вмістити всю інформацію.

У випадку порушення даних вимог юридичною особою штраф складатиме 15 мінімальних заробітних плат (МЗП, 3723 грн з 1 січня 2018 року) фізичною особою – у розмірі 10 МЗП. 


                         



Коментарі