Економіка України
Подобається

Як правильно обрати медичне страхування за кордоном?

05/07/2018
Як правильно обрати медичне страхування за кордоном?

Працівники галузі та юристи дали поради, як обирати страхову компанію і що робити, якщо ви захворіли на відпочинку.

Усі, хто коли-небудь їздив за кордон, знають, що серед необхідних документів має бути присутнє і страхування. Насправді, це не просто формальність, адже під час відпочинку, навіть не дуже активного, може статися будь-що.

Популярне: “Нові правила безвізу від Євросоюзу”: Що це означає для українців

Так, нещодавно вся країна співчувала жительці Миколаєва Ірині, яка з серйозно пошкодженою ногою на кілька діб застрягла в аеропорті Батумі.

Ірина потрапила в аварію на прогулянковому електроскутері за декілька днів до вильоту в Україну. У коментарі ТСН.ua жінка розповіла, що практично весь цей час її супроводжувала страховий агент, проте за всі послуги доводилося платити самостійно. Виклик швидкої, операція та перев'язки обійшлися Ірині у близько 500 ларі або більше 5 тисяч гривень. Компенсувати витрати їй обіцяли вже після повернення в Україну.

Договір страхування може знадобитися навіть у менш травматичних випадках. Киянин Олексій розповів, як минулого року під час родинного відпочинку в Іспанії захворіла їхня 5-річна донечка.

"Ми не могли зв'язатися зі страховою (асистанс, – ред.) за телефонами, які були вказані. Я написав їм листа на e-mail про те, що у нас страховий випадок – висока температура. Мені одразу ж передзвонили і спробували знайти лікаря. В іншому випадку сказали викликати швидку до готелю. В результаті ми викликали швидку, заплатили 135 євро за поїздку до госпіталю та перебування там протягом 4-5 годин. Після приїзду в Україну відправили чеки і нам протягом 1-2 днів повернули гроші", – розповів Олексій.

Водночас, додав чоловік, його не пустили до карети швидкої, у госпіталь йому довелося їхати за 20 євро на таксі. Назад до готелю вони також поверталися самостійно.

Як пояснив керівний партнер "Центру страхування" Олександр Чекмарьов, трансфер Олексія до лікарні також могли компенсувати, якщо б у нього була більш розширена програма страхування.

Так, існує базова програма страхування, яка включає амбулаторну допомогу, швидку допомогу, стаціонар, стоматологію і повернення на батьківщину. Такі страховки коштують 60-100 гривень на людину на тиждень у разі купівлі в туристичних фірмах. Реальна вартість такого страхування становить 20 грн, тому і кількість оплачуваних послуг менша, і сервіс гірший, наприклад, бувають проблеми із викликом лікаря.

Також застрахованому, який має дешевий поліс, доводиться самому оплачувати необхідні послуги, збираючи чеки, а потім, вже після повернення до України, очікувати протягом місяця на рішення страхової компанії щодо компенсацій. А навряд чи у пересічного українського туриста є зайві гроші на лікування в іншій країні. Для прикладу, вартість операцій в Європі може сягати кількох тисяч євро.

Зі спекою почався сезон відпусток та подорожей. А туроператори далі вигадують способи, які змусять клієнтів заплатити більше. ТСН.Тиждень провела власне дослідження і з'ясувала, чому варто остерігатись пропозицій зі знижками, цін у доларах і дорогих готелів.

Примітно, що більш розширені страховки коштують не набагато дорожче – у межах 120-200 грн за людину на тиждень. Але вони включають випадки травм під час занять дайвінгом, катання на лижах і навіть травми, отримані у стані алкогольного сп'яніння.

Також велику роль відіграє репутація як страхової компанії, так і асистувальної – представника української страхової компанії за кордоном. Саме співробітники асистансу здійснюють страховий супровід туриста за кордоном.

Проте, які б гарні рейтинги не мала страхова та асистувальна компанії, оплата або подальша компенсація ваших медичних витрат залежить від спику страхових випадків. А у договорі страхування, який підписує клієнт, можуть бути вказані далеко не всі нюанси. В ідеалі, каже Чекмарьов, у договорі мають бути посилання на правила страхування і детальне описання програм.

"Окрім договору страхування, страхові компанії посилаються на правила страхування. На основі цих правил страхові компанії отримують ліцензії. Там прописаний великий перелік виключень, процедури оплати тощо. Цих правил може бути і на 20 аркушів", – розповів Олександр, додавши, що деякі компанії оприлюднюють ці правила на своїх сайтах.

З такими нюансами зіткнулася киянка Юлія, яка два роки тому їздила з родиною і друзями на відпочинок до Туреччини. Вона оформила договір страхування з компанією, яка входить до десятки найкращих. Утім, ліки за 80 євро, які вона придбала для хворого сина у клініці за рецептом лікаря, так і не компенсували. Їй пояснили це тим, що на момент прийому у лікаря температура у хлопчика була меншою за 40 градусів, а це не є страховим випадком.

Однак при цьому представник асистанс самостійно викликав їм лікаря до готелю, швидка забрала всю сім'ю разом (маму, тата і сина) та навіть повернула назад до готелю, хоча відстань від клініки була невелика – Юлія каже, що можна було пройтися й пішки.

22% українців – свідчить дослідження соціологів – вважає літній відпочинок великою розкішшю. Кажуть , на моря немає грошей. Тож журналісти ТСН.Тижня поїхали на озера, щоб дослідити якість і вартість відпочинку. Озер в Україні – понад 20 тисяч. У першій серії – озеро Біле на Рівненщині. 

Юристи погоджуються, що туристична галузь завжди мала купу нюансів та незрозумілих моментів для пересічного громадянина. Засновник адвокатського об’єднання "Лекс Форс", адвокат Катерина Красильникова перерахувала основні моменти, на які варто звернути увагу, обираючи медичне страхування.

По-перше, потрібно заявити турагентові про свої очікування та вимоги до медичного обслуговування під час відпустки (наголосивши на вже виявлених та ймовірних проблемах зі здоров’ям). Відповідно до ваших потреб/вимог, турагент запропонує найбільш вдалий варіант страхування. 

Також ви можете самостійно підібрати для себе відповідну страхову компанію, визначивши перелік страхових випадків. Щоправда, як показує практика, цим питанням мало хто з туристів переймається.

Утім, вкрай критично до питання страхування варто поставитися батькам маленьких дітей, адже з малечею може статись що завгодно, а в чужій країні звичні проблеми набувають зовсім нового значення. 

Читайте також: В Україні проведуть ревізію авіапарку. Омелян назвав критичний вік літаків

По-друге, важливо не полінуватись та почитати договір медичного страхування, який ви укладатимете. Тут потрібно звернути увагу не тільки на вартість страхування, а й на інші важливі пункти:

– перелік страхових випадків/медичних послуг (в яких ситуаціях ви як застрахований турист зможете отримати "безкоштовну" медичну допомогу);

– розмір та порядок сплати страхового платежу;

– розмір франшизи – сума, яку ви маєте заплатити страховій компанії у разі настання страхового випадку. Є декілька видів франшизи, умови вашої мають бути прописані у договорі;

– розмір та порядок здійснення страхових виплат, підстави для відмови у страхових виплатах; 

– чітке визначення асистансу, інформація про способи зв’язку з ним.

По-третє, потрібно відповідально ставитись до вибору страхової компанії. На жаль, чим дешевше коштує страхування, тим менше буде шансів на отримання належної підтримки (асистансу), якісного лікування, компенсації витрат на лікування. Тож, варто обирати надійні страхові компанії з досвідом та репутацією. 


                         



Коментарі