Економіка України
Подобається

В НБУ назвали головні умови для стабільності гривні. І вони здивували всіх

05/07/2018
В НБУ назвали головні умови для стабільності гривні. І вони здивували всіх

Національним банком були підготовлені прогнозні сценарії, згідно з якими стабільність гривні опиняється під загрозою в разі припинення співпраці з МВФ і падіння світових цін на метали. Про це пише Економічна правда.

Базовий сценарій, при якому Україна і надалі співпрацюватиме з МВФ, а ціни на метали на світовому ринку не будуть падати, передбачає, що середній курс гривні до долара в 2018 році буде на рівні 26,5, а в 2019 році – 27 грн за долар.

Популярне: “Нові правила безвізу від Євросоюзу”: Що це означає для українців

У разі припинення співпраці з МВФ національна валюта в кінці 2018 року опуститься до позначки 31,8 грн за долар, а в кінці 2019 – до 33,7.

Ще більш складна ситуація очікується в разі, якщо припинення співпраці з Фондом буде супроводжуватися одночасним падінням цін на метали.

В такому випадку в 2018 році гривня може впасти до рівня 40,8 грн за долар, а до кінця 2019 року зміцниться до рівня 39,4 грн за долар.

Індекс споживчих цін, за базовим сценарієм НБУ, повинен вирости на 8,9% в річному вираженні за підсумками 2018 року. Без співпраці з МВФ він досягне 13,1%, а якщо це доповниться падінням цін на метали, то інфляція складе 17,5%.

На тлі бюджетних проблем і припинення програми МВФ можуть суттєво посилитися панічні настрої населення, що призведе до стрімкої девальвації гривні (в умовах, коли НБУ буде змушений економити валютні резерви, незважаючи на значні виплати за зовнішнім боргом в 2019 році).

На думку НБУ, девальвація посилить боргове навантаження на уряд і приватний сектор.

Нагадаємо, ключовими вимогами західного кредитора для продовження співпраці з Україною були прийняття закону про Вищу антикорупційному суді і підвищення тарифів на газ для населення.

Верховна Рада прийняла закон №8497 про створення Вищого антикорупційного суду в червні.


                         



Коментарі