Економіка України
Подобається

“У яких випадках необхідно звернутися в комісію”: 10 спірних питань при оформленні субсидій, які варто знати

04/07/2018
“У яких випадках необхідно звернутися в комісію”: 10 спірних питань при оформленні субсидій, які варто знати

Ось уже два місяці діють нові правила нарахування субсидій. За цей час багато українців побували в управлінні соціального захисту і зіткнулися з відмовами, спірними ситуаціями і питаннями, відповіді на які не знають самі співробітники органів соцзахисту. Тому «Вести» з юристом з житлових питань Антоном Рибницьким розібралися в нюансах нарахування субсидій в цьому році і дізналися, в яких випадках необхідно звернутися в комісію по нарахуванню субсидій, щоб отримати пільги на комуналку.

Доходи прописаних, але тих, що не проживають, можуть не враховувати

Буває так, що в батьківському домі прописані давно вже виросли повнолітні діти працездатного віку. Але насправді вони там не проживають – поїхали вчитися в місто, переїхали жити до чоловіка або з'їхали на орендоване житло.

Популярне: “Соляні шахти і цілюща ропа”: чому курорт Солотвино є достойною альтернативою Мертвому морю

Заповнюючи декларацію на отримання субсидії, ви все одно зобов'язані їх там вказати з усіма паспортними даними та доходами. Крім того, якщо вони одружені, а також якщо у них є свої діти, то і членів їх сімей теж слід перерахувати.

Але щоб їх доходи не враховувалися при нарахуванні субсидії, необхідно в поле «Позначка» зробити уточнення «З нами, але не проживає» і докласти документ, що підтверджує їх проживання за іншою адресою. Це може бути довідка з місця роботи, навчання або договір оренди житла.

Пам'ятайте, що з травня місяця свідчення сусідів і акт обстеження, складений інспектором, не є підставою для неврахування їх доходів при розрахунку субсидії.

Заповнивши декларацію, потрібно написати заяву в комісію, приклавши до нього документи, що підтверджують проживання членів сім'ї за іншою адресою.

Але є нюанс – якщо діти і батьки живуть в одному населеному пункті, і є тільки довідка з місця роботи або навчання, а договір оренди житла відсутній, довести роздільне проживання буде неможливо.

Подружжя в розлученні, але з дітьми повинні вказувати колишніх

Якщо ви перебуваєте в розлученні, але з вами проживає неповнолітня дитина, навіть якщо колишній чоловік / дружина прописаний за іншою адресою, їх дані все одно необхідно внести в декларацію.

Але щоб дохід колишнього чоловіка не був врахований при нарахуванні субсидії на ваше домогосподарство, напишіть заяву в комісію і прикріпіть довідку з ЖЕКу або селищної ради про те, що саме з вами проживає дитина.

Ті батьки, у кого є неповнолітні діти, але вони не проживають з ними і не прописані у них, повинні все одно вказати їх в декларації.

Якщо неповнолітня дитина прописана у когось з родичів, то в декларації власник особового рахунку зобов'язаний буде вказати і дані його батьків. Але щоб не втратити субсидії або щоб не зменшився її розмір, слід написати заяву в комісію з проханням не враховувати їхні доходи, прикріпивши відповідні документи про проживання за іншою адресою.

Безробітні мають право на субсидію, але за однієї умови

Якщо людина працездатного віку не працює офіційно і при цьому не перебуває на обліку в центрі зайнятості, теоретично претендувати на субсидію вона все-таки може. При цьому її дохід органами соцзахисту буде вважатися як три прожиткові мінімуми – 5523 грн.

Крім того, для права претендувати на субсидію доведеться сплатити єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду за три останніх місяці розрахункового періоду. Розмір ЄСВ: 819х3 = 2457 грн. Такий внесок безробітним доведеться робити кожен раз при перепризначення субсидії, т. Е. В травні і жовтні. Для цього слід звернутися до Державної фіскальну службу з проханням надати реквізити для оплати ЄСВ. Правда, взявши до уваги розміри зазначених доходів, а також необхідність регулярних платежів, доцільність оформлення субсидії виявляється вельми сумнівною.

Доходи нерозлучених пар вважаються загальними

Якщо бажаючий отримати субсидію знаходиться в зареєстрованому шлюбі, навіть якщо подружжя фактично не проживають разом і прописані за різними адресами, при заповненні декларації необхідно вносити дані чоловіка / дружини та його дохід. При цьому  обов'язковою інформацією слід вказати серію і номер паспорта, а також номер ідентифікаційного коду. Тому рівень «благополуччя» чоловіка «за документами» відіб'ється на можливості отримати пільги.

Заробітчанам субсидію можуть призначити

Існує думка, що якщо людина перебувала за кордоном більше 60 днів, то претендувати на отримання субсидії вона не може. Але це невірно. Така думка склалося через те, що зазвичай такі довгі поїздки за кордон пов'язані з заробітками, а значить, у людей є неофіційний дохід, який вони декларують.

Але навіть якщо людина офіційно не працевлаштована і була за кордоном більше 60 днів, формально право на отримання субсидії вона все-таки має. Для цього вона повинен обов'язково мати нехай навіть мінімальний, але офіційний дохід в Україні, наприклад пенсію, стипендію або допомогу по догляду за дитиною, і оплатити єдиний соціальний внесок за останні три місяці періоду, який буде враховуватися при нарахуванні субсидії (2457 грн).

Якщо дохід менше «мінімалки», субсидію дадуть через комісію

Після зміни правил нарахування субсидій в травні цього року почастішали випадки, коли в органах соцзахисту відмовляють в субсидії людям, у яких офіційний дохід менше мінімальної зарплати. У таких ситуаціях виявляються ті, хто працює, наприклад, на півставки, або сім'ї, в яких дружина перебуває в декретній відпустці, а у чоловіка мінімальна зарплата.

В цьому випадку при відмові з такої причини вам повинні в управлінні соцзахисту дати письмову відповідь із зазначенням причини відмови «Дохід менше мінімальної зарплати, не сплачено ЄСВ». Далі ви повинні написати звернення в комісію з проханням розглянути ваш випадок, надавши довідки про доходи і відмова в призначенні субсидії. Після розгляду вашої індивідуальної ситуації, проведення обстеження житлово-побутових умов та складання акта буде винесено рішення про призначення пільг.

Причіп – теж транспортний засіб

Згідно з новими правилами призначення субсидій, тим, у кого є транспортний засіб молодше п'яти років, в субсидії буде відмовлено автоматично. Тому бувають випадки, коли відмовляють у субсидіях тим, хто зареєстрував щойно куплені причепи, адже вони теж ставляться на облік  і у них є свої номерні знаки, а значить, вони вважаються транспортним засобом і не відносяться до тих, які видані органами соціального захисту (на такі нові автомобілі заборона не поширюється).

Щоб не втратити субсидії через новий причеп, слід звернутися в комісію і зробити заявку на обстеження житлово-побутових умов і до заяви додати експертну оцінку причепа. Якщо вартість покупки менше 50 тис. грн, заборону на субсидію буде знято.

До загальної площі будинку входять гаражі, балкони, тераси і сараї

Ще однією новинкою цього року є обмеження в субсидії по площі житла. Для приватного будинку – це 200 кв. м, для квартири – 120 кв. м. Плутанина в основному виникає в приватних будинках, де в технічній документації вказана площа всіх підсобних і господарських приміщень. Пам'ятайте: субсидія передбачена, тільки якщо в техпаспорті на будинок найбільша цифра – менше 200 кв. м. Відповідно, це сумарна площа всіх житлових, опалювальних, неопалюваних і підсобних приміщень, а значить, враховуються тераси, лоджії, лазні і сауни, а також цокольні поверхи і підвали.

Інспектор не стане заглядати в шафи, але зверне увагу на техніку і меблі

У нинішньому році значно розширили права інспекторів, які проводять огляд житлових умов і складають акт на підставі своїх спостережень. І хоча вони роблять тільки позначки – вердикт виносить комісія, на засіданні якої інспектор і каже своє вагоме «так» або «ні».

Під час візиту до людині, яка бажає отримати субсидію, інспектор обов'язково зверне увагу на дорогу побутову техніку, нові меблі та ремонт. При цьому якщо у вас не буде чеків, які доводять, що, наприклад, нову кухню за 60 тис. Грн ви купили три роки тому або ремонт в кімнаті обійшовся в цьому році менше ніж 50 тис. Грн, то в субсидії вам відмовлять.

Підприємці можуть отримувати субсидію

Якщо раніше приватні підприємці не входили в групу споживачів, які можуть розраховувати на субсидію, то в нинішньому році це стало можливо. Але тільки якщо вони платять єдиний податок. Дохід таких людей буде вважатися в залежності від групи, по якій вони платять податок. Так, для платників податку першої групи щомісячні доходи будуть вказуватися як один прожитковий мінімум, т. Е. Тисяча вісімсот сорок один грн; для платників другої групи – як два, 3682 грн, і третій – 5523 грн. При цьому дані числа – константи і не залежать від реального прибутку в тому чи іншому місяці.


                         



Коментарі