Економіка України
Подобається

“Округлення решти і непорозуміння”: до чого призведе вилучення з обігу монет?

04/07/2018
“Округлення решти і непорозуміння”: до чого призведе вилучення з обігу монет?

НБУ взяв курс на ліквідацію дрібних монет, чому в сфері торгівлі впроваджують практику округлення сум. Процес запущено. З 1 липня, згідно з рішенням Національного банку України (НБУ), монети гідністю 1, 2, 5 і 25 копійок підлягають поступового виведення з обігу, при цьому 10 і 50 копійок поки залишаться в ходу.

Нововведення від НБУ означає, що громадяни при купівлі того чи іншого товару більш не зможуть претендувати на точну здачу. При цьому поріг округлення встановлений на рівні 10 копійок (до 5 копійок округлення відбувається на користь покупця, а від 5 копійок – на користь продавця). Таким чином, якщо ви, наприклад, купуєте продукти на суму 56,04 гривні, то ваш фінальний чек складе 56 гривень, ну а якщо ви придбали товарів на 74,67 гривні, то на касі вам пред'являть рахунок в 74,70 гривні. Такий механізм розрахунку буде застосовуватися при угодах з готівковими коштами.

Популярне: “Соляні шахти і цілюща ропа”: чому курорт Солотвино є достойною альтернативою Мертвому морю

Треба сказати, що ефект від нововведення ми відчуємо не відразу: дрібні монетки, що знаходяться сьогодні в зверненні, а їх за підрахунками НБУ близько 7,8 млрд одиниць, будуть використовуватися аж до їх фізичного зносу. Тобто, якщо у вас будуть в гаманці 2 або 5 копійок, то ви можете сміливо їх пускати в хід для оплати. У той же час, якщо у касира знайдуться монетки, то він видасть вам точну здачу. Втім, можливо в майбутньому НБУ прийме рішення про оперативне вилучення монет, щоб прискорити процес, адже вік монетки, при якому вона може вважатися повноцінним платіжним засобом, оцінюється в 50 років.

Відмови від дрібних монет – не ноу-хау. Цей підхід свого часу застосували в Канаді, Ізраїлі, Угорщині, Ірландії, Австралії, Сінгапурі і т.д.

У НБУ запевняють, що підприємці від округлення не постраждають: Міністерству фінансів і Державній фіскальної службі надано роз'яснення, тому вони не будуть штрафувати продавців через «дірок» в звітності. У той же час продавець буде зобов'язаний фіксувати в чеку реальну та округленої суми.

Одночасно з дріб'язком зникатимуть банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні. Їх замінювати монетні варіанти. Власне, «залізні» 1 і 2 гривні вже можна зустріти в зверненні.

Експерти вказують, що серед причин змін у грошовій області – девальвація гривні, яка c 2014 року подешевшала до долара на 225%, і необгрунтовані витрати на карбування дрібних момент, а також дрібних купюр, адже останні менш зносостійкі, ніж «мідяки».

Експерти визнають, монети дрібних номіналів майже припинили грати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги, а вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

«НБУ вводить монети замість купюр через знецінення національної валюти, а рішення припинити карбувати монети в 1, 2, 5 і 25 копійок потрібно було прийняти давно, так само як і друкувати невеликі купюри. На сьогоднішній день банкнота номіналом в одну гривню вже не представляє будь-якої цінності. За неї ніяких товарів не купиш. Більше витрат і зусиль витрачається на їх виробництво, ніж вони коштують. Це економічно невигідно », – пояснює економіст Олександр Охріменко.

Економіст також підкреслив, що введення монет замість купюр від 1 до 10 гривень не вплине ні на інфляцію, ні на ціни.

Економіст Віктор Скаршевський, коментуючи нововведення по округлення, заявив, що дана практика ніяк не позначиться на ціноутворенні.

«НБУ порахував, що за допомогою виведення дрібних момент з обороту вийде заощадити понад 90 млн гривень в рік. Оскільки округлення сум буде направлено в обидві сторони – як в сторону зменшення, так і в бік збільшення, це навіть не матиме відображення у відсотках і в прямому сенсі полегшить гаманці українців », – вважає експерт.

Що стосується переходу на пластикові купюри, які нині набувають популярності в світі з огляду на їх зносостійкості, то НБУ поки не бачить перспектив для цього, так як Монетний двір не має потужностей для їх виробництва.


                         



Коментарі