Економіка України
Подобається

“Нові покарання за старі злочини”: що тепер загрожує українцям за незаконний ввіз товарів

04/07/2018
“Нові покарання за старі злочини”: що тепер загрожує українцям за незаконний ввіз товарів

Незаконне ввезення товарів на територію України стане кримінально караним.

Диспозиція ст.201 КК містить вичерпний перелік предметів, переміщення яких через державний кордон поза митним контролем тягне за собою кримінальну відповідальність.

Популярне: “Соляні шахти і цілюща ропа”: чому курорт Солотвино є достойною альтернативою Мертвому морю

Так, об'єкти контрабанди – це культурні цінності, отруйні, сильнодіючі або вибухонебезпечні речовини, радіоактивні матеріали, зброю чи боєприпаси, а також спецзасоби негласного отримання інформації.

Що стосується інших предметів – за їх ввезення правопорушнику загрожує лише адміністративний штраф. Такий стан справ розв'язує руки дрібним підприємцям, які торгують товарами, незаконно завезеними на територію України. Ухиляючись від процедури розмитнення, «човники» продають всілякі товари з Європи, починаючи від сигарет без акцизу і закінчуючи побутовою хімією за ціною, виграшно відрізняється на тлі їх середньої ринкової вартості.

Таким становищем занепокоївся прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, і вніс на розгляд Верховної Ради проект закону №8543, який передбачає криміналізацію контрабанди товарів.

«Нелегальне переміщення продукції і товарів через державний кордон України має вкрай негативний економічний аспект, і проявляється, зокрема, в недоотримання в повному обсязі надходжень до держбюджету, стимулюванні ведення недобросовісної конкуренції, що в свою чергу негативно впливає на розвиток національної економіки і створює загрозу економічній і соціальної безпеки України », – наголошується в пояснювальній записці.

За даними Державної фіскальної служби, за 2016-2017 рр. левову частку товарів, незаконно провезеного через державний кордон України, склали:

– тютюнові вироби на суму 42,2 млн грн;

– овочі і фрукти на суму 11,8 млн грн;

– алкогольні напої на суму 4,2 млн грн.

Тільки за перші п'ять місяців поточного року Фіскальна служба відкрила 18,5 тисяч справ щодо порушень митних правил на загальну суму майже 1 млрд грн.

У зв'язку з цим законопроект передбачає внести зміни в ч.1 ст.201 КК і передбачити кримінальну відповідальність за переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах.

Також статтю пропонується доповнити такими кваліфікуючими ознаками злочину як:

– вчинення його повторно;

– організованою групою;

– в значних розмірах (вартість товарів в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян);

– у великих розмірах (вартість товарів у 2000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян);

– в особливо великих розмірах (вартість товарів в 5000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Передбачається, що досудове розслідування цього злочину буде здійснюватися слідчими органів Національної поліції або слідчими органів, що здійснюють контроль над дотриманням податкового законодавства, який почав досудове розслідування.


                         



Коментарі