Економіка України
Подобається

Новий закон про валюту розв’яже руки українцям

30/06/2018
Новий закон про валюту розв’яже руки українцям

Українці зможуть інвестувати за кордон і купувати акції іноземних компаній.

Депутати Верховної Ради України прийняли закон «Про валюті і валютні операції» (в першому читанні він називався «Про валюті»), який може дати громадянам країни мало не повну свободу дій.

Нові правила поводження з валютою, які вступлять в силу через 7 місяців після опублікування, будуть такими, як у більшості європейських держав.

Головні зміни – при проведенні валютних операцій українцям дозволено все, що не заборонено (наприклад, покупка акцій іноземних компаній, відкриття рахунків в банках інших країн без ліцензії НБУ). Але поки закон не набуде чинності, кожну таку операцію як і раніше дозволяє або забороняє Нацбанк.

І лише з наступного року людям не потрібно буде надавати великий пакет документів і чекати кілька тижнів, ризикуючи, що Нацбанк їх не затвердить. Закон також скасував валютний контроль для угод з купівлі і переведення валюти на суму до 150 тисяч грн в еквіваленті. Експортерам не треба обов'язково продавати виручку, а купувати валюту імпортерам можна буде, не прив'язуючись до конкретного контракту. Зараз, нагадаємо, експортери зобов'язані протягом 180 днів після отримання валюти продати 50% ВКВ на міжбанківському ринку.

Ще одне нововведення – як фізособам, так і юрособам не потрібно буде реєструвати в НБУ залучені з-за кордону кредити. Залишається всього два типи ліцензій на операції з валютою: банківська (в тому числі валютна) – для банків і валютна – для небанківських установ (обмінні пункти).


                         



Коментарі