Головні Новини
Подобається

Чому підвищення цін на газ неминуче?

26/06/2018
Чому підвищення цін на газ неминуче?

В контексті зовнішньої політики України один важливий напрямок відіграє особливу роль – енергетична безпека України.

Причому, тут Україна має ряд зобов'язань перед ЄС, США і МВФ. Чому? Та тому що все дуже просто виходячи з наступного.

1. ЄС вимагає від нас формування ринкового механізму ціноутворення на енергоринку. Власне, цього – ринкового механізму в тарифоутворенні – вимагає і Угоду про Асоціацію України і ЄС. Стаття 269 говорить, що "Ціни на поставки газу і електроенергії для промислових споживачів визначаються виключно попитом і пропозицією".

ПОПУЛЯРНЕ: Монети замість банкнот: У НБУ розповіли про деталі нововведення

2. З геополітичної точки зору США зацікавлені в енергетичній незалежності України від РФ. Влітку 2017 року було прият Закон "Про боротьбу з ворогами Сполучених Штатів шляхом введення санкцій". Цей закон передбачає не тільки санкційні заходи проти РФ, але і План сприяння підвищенню енергетичної безпеки України. У ньому визначені ключові кроки, які, на думку американських партнерів, унеможливлять енергетичний шантаж України з боку держави-агресора. Зокрема, мова йде про надання допомоги з реформування енергетичного сектора України, зменшення залежності від російських енергетичних ресурсів і протидії реалізації проекту "Північний потік-2". Фактично на це спрямовані прийняті Україною закони "Про ринок електроенергії", "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання ринків енергетики і комунальних послуг (НКРЕУ", а також тимчасові (до запуску повноцінних ринків, коли ціна буде визначатися попитом і пропозицією) квазіринкові моделі ціноутворення "Дюссельдорф +" для газу і "Роттердам +" для електроенергії.

3. Нещодавнє прийняття в Україні законопроектів, пов'язаних зі становленням інституту антикорупційних судів, без сумніву, є важливим моментом, який позитивно сприймуть у МВФ. Однак не тільки цього вимагає від нас у фонді. Однією з істотних передумов співпраці з Україною для МВФ є єдина ринкова ціна на енергоресурси для віх категорій споживачів. Наприклад, для газу ця норма закріплена у відповідному Меморандумі. Ціни на газ для українських споживачів прив'язані до котирувань німецького хаба NCG (біля Дюссельдорфа) + доставка в Україну. Тому вона називається формула "Дюссельдорф +". При цьому така ціна повинна поширюватися на весь газ, навіть той який видобувається в Україні (а 2/3 споживаного газу – вітчизняного видобутку).

Судячи з усього, підвищення цін на газ є неминучим. Ще в грудні 2017 р Люнгман Йоста, постійний представник МВФ в Україні, заявив, що:

"З точки зору МВФ, наших програм, ми вважаємо, що підвищення внутрішніх цін на газ для імпорту важливо. Ми вітаємо згоду членів комітету за нашою програмою, а саме – вирівнювання внутрішніх цін на газ і коригування тарифів на комунальні послуги для населення ".

За його словами, лібералізація енергетичних ринків, наприклад, в Прибалтиці, також була істотно політизована, але держава не відмовилася від обраного курсу з реформування ринку.

Таким чином, ті зобов'язання, які взяло на себе керівництво України в частині формування ринкового механізму роботи енергоринку України, є важливим напрямом зовнішньої політики України.


                         



Коментарі