Махінації
Подобається

Рівень тіньової економіки в Україні сягнув рекордного показника

25/06/2018
Рівень тіньової економіки в Україні сягнув рекордного показника

Рівень тіньової економіки в Україні дорівнює 53%, а не 31%, як стверджує Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Про це повідомив економіст Олександр Охріменко.

Популярне: “Українська Швейцарія”: чому курорт Східниця користується великою популярністю?

«Заява Міністерства економічного розвитку і торгівлі про те, що рівень тіньової економіки в Україні в 2017 році знизився на 4% – до 31% ВВП не відповідає дійсності. Один з показників, який вони використовують для даних розрахунків, не визнаю. МЕРТ вважає за показником балансового прибутку, насправді він нічого не показує. Краще б вони подивилися по роздрібних продажах, тоді б зовсім інші цифри », – сказав А. Охріменко.

Він уточнив, що твердження МЕРТ про те, що детінізація стала можливою завдяки збереженню макроекономічної стабільності і рівня ділової активності, є невірним.

«В Україні не зросла економіка, просто поміняли методику обліку. Щоб в цьому переконатися достатньо подивитися на роздрібні продажі. У підсумки тіньова економіка в Україні знизилася лише офіційно. Після Майдану в 2014 році тіньова економіка злітала дуже сильно. Як вона злетіла вище 50%, так і тримається за сьогоднішній день. Нічого не змінюється. За даними світового банку рівень тіньової економіки в Україні становить 53% і я з ним згоден », – резюмував А. Охріменко.

Нагадаємо, рівень тіньової економіки в Україні в 2017 році знизився на 4% – до 31% ВВП.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

У міністерстві відзначили, що детінізація стала можливою завдяки збереженню макроекономічної стабільності і рівня ділової активності, розширення внутрішнього попиту, диверсифікації ринків збуту і зниження інвестиційних ризиків. У той же час, детінізація стримується низькою довірою до інститутів влади, збереженням істотних викликів для фінансової системи країни, наявністю непідконтрольних територій через військової агресії Росії на сході України.


                         



Коментарі