Економіка України
Подобається

Як і коли зміниться порядок видачі та відкликання ліцензій на господарську діяльність

19/06/2018
Як і коли зміниться порядок видачі та відкликання ліцензій на господарську діяльність

Кабінет міністрів України розробив проект закону щодо відкликання і призупинення ліцензій на госпдіяльність, який розміщений на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ). Зміни торкнуться не тільки самого закону про ліцензування видів госпдіяльності, але і практично всіх профільних законів, де передбачається видача ліцензій різними органами і з різних видів діяльності.

Серед основних новацій:
1. Використання нового виду санкцій – часткової або повної припинення дії ліцензії;
2. уніфікація штрафів за порушення ліцензійного законодавства;
3. уточнення строків та порядку скасування ліцензій, а також оскарження рішень держорганів щодо анулювання ліцензій.

Популярне: Нові правила: В Україні можуть зникнути пункти обміну валют

Чинний закон про ліцензування передбачає тільки процедуру анулювання дозволу на ведення певного виду діяльності. А процедури припинення ліцензії немає. У той же час деякі закони, зокрема «Про ринок електричної енергії», «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», «Про ринок природного газу» передбачена можливість органу ліцензування зупиняти дію ліцензії за правопорушення в цих сферах.

В уряді вважають, що припинення ліцензії може бути більш ефективним заходом впливу, ніж анулювання документа. Так як це дія спрямована на недопущення подальших порушень, має профілактичний характер і позбавляє ліцензіата права на ведення конкретного виду діяльності тільки на певний термін. Тобто, не потрібно буде проходити за новою процедурою отримання ліцензії, а лише подати заяву та подати документи, що підтверджують факт виправлення порушень.

Кожен вид діяльності має свої особливості ліцензування, як за термінами, так і за вартістю. Але якщо туристичну ліцензію або в сфері освіти отримати відносно просто, то в таких сферах як будівництво або видобуток корисних копалин буде простіше відновити дію старої. Також в законах про ліцензування та держреєстрації пропонується прописати можливість часткового призупинення дії ліцензії. Наприклад, по здійсненню певних операцій.

Відповідно, вводиться порядок припинення і відновлення ліцензії (повністю або частково), а також порядок оскарження ліцензіатом рішення про припинення.

Наприклад, в разі оскарження компанією рішення органу ліцензування про скасування або призупинення дії дозволу, ліцензія залишається дійсною протягом усього часу розгляду скарги в Експертно-апеляційній раді. Аж до дня внесення до Єдиного держреєстру підприємств відповідного запису про скасування ліцензії (якщо в задоволенні скарги буде відмовлено).

Другий, не менш важливий блок змін – уніфікація штрафів, яка на практиці виллється в підвищення розміру санкцій.

Правда ця уніфікація не означає автоматичне вирівнювання санкцій за всіма видами порушень. За деякими їх видами покарання залишиться незмінним, як наприклад, адмінштраф за продаж алкогольних та тютюнових виробів без акцизних марок або з підробленими марками (850-3400 грн з конфіскацією товару і виручки).

Зате за проведення операцій на фондовому ринку без ліцензії замість нинішніх 8500-17000 грн посадових осіб підприємства будуть карати штрафом в 42500-51000 грн. За великі фінансові порушення сума штрафу може зрости до 85 тис. грн.
Аналогічне покарання в 2500-3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5-51 тис. грн) чекає всіх підприємців, якщо вони ведуть діяльність без ліцензії або під час її призупинення.

Вводяться і нові штрафи. За порушення термінів інформування дозвільного органу про всі зміни даних, які подавалися при отриманні ліцензії, наприклад, загрожує покарання у 4250-8500 грн. А за невиконання припису про усунення порушень ліцензійних умов – відразу 8500-25500 грн.

 


                         



Коментарі