Головні Новини
Подобається

Газ по потрійному тарифу: за яких умов українці платитимуть шалені суми за комуналку

16/06/2018
Газ по потрійному тарифу: за яких умов українці платитимуть шалені суми за комуналку

Окружний адміністративний суд Києва відновив дію втричі більшої норми споживання газу при відсутності лічильника.

Як пише Інтерфакс-Україна, рішення суду скасовує постанову Кабміну №203 від 23 березня 2016 року, яким і регламентувалися норми споживання газу, що діють останні два роки. Крім того, судом відновлено постанову Кабміну №619 від 8 червня 1996 року.

ПОПУЛЯРНЕ: Зменшення мита і збільшення штрафів: що готують для власників авто на “євробляхах”Так, тепер норматив споживання газу для домогосподарств, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального гарячого водопостачання дорівнює 9,8 куб. м/міс. на одну людину (замість 3,3 куб. м.), для домогосподарств з плитою і без центрального ГВП – 18,3 куб. м (замість 5,4 куб.м), а з плитою та водонагрівачем – 23,6 куб. м (замість 10,5 куб. м).

Окружний адмінсуд Києва як причину скасування постанови вказує низку порушень, допущених під час його прийняття. Зокрема, не було включено в річний план підготовки регуляторних актів Кабміном – таким чином, не була забезпечена належна прогнозованість і послідовність регуляторної діяльності.

Крім того, суд звернув увагу на те, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості під час підготовки документа не оприлюднило належний аналіз його впливу, а також інформацію, необхідну для подачі зауважень і пропозицій до нього з боку фізичних та юридичних осіб. Також, за даними суду, проект відповідної постанови відмовилася узгодити Державна регуляторна служба України.

Уряд може оскаржити рішення Окружного адмінсуду Києва у вищій інстанції. З позовом про скасування урядової постанови №203 в суд звернувся Хмельницькгаз.

Раніше Вищий адміністративний суд України визнав незаконним і скасував постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення норм споживання газу без лічильників вдвічі.

У середу, 23 березня, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив підприємствам-постачальникам газу для населення перерахувати платіжки за газ і повернути споживачам переплату.

У березні цього року, Кабмін встановив місячну норму споживання газу для тих, у кого немає лічильників на рівні 4,4 куб. м на людину.



                         



Коментарі