Головні Новини
Подобається

Від 8160 до 10400 грн.: В Україні підвищать зарплати, стало відомо коли

14/06/2018
Від 8160 до 10400 грн.: В Україні підвищать зарплати, стало відомо коли

Найближчим часом в Україні може змінитися розмір середніх зарплат.

Як писав у своєму матеріалі OBOZREVATEL з посиланням на дані Держстату, на сьогоднішній день в Україні кожен четвертий заробляє менше 4,2 тис. Грн і фактично знаходиться за межею бідності. В середньому українці заробляють 8480 грн. При цьому медіанна заробітна плата становить 5935 грн, а кожен четвертий отримує менше 4 тис. Грн.

ПОПУЛЯРНЕ: Суд відмінив зниження норм споживання газу. Що це означає для українців

У структурі розподілу заробітних плат "бідні" українці займають найвагомішу частку. У той же час в нормальній ситуації більшість заробітних плат повинно бути трохи менше рівня медіанної – тобто близько 5,7-5,9 тис. Грн.

Як можуть вирости зарплати

Середня заробітна плата в наступному році, згідно з прогнозами, буде коливатися від 8160 до 10400 грн. Частина зростання "з'їсть" інфляція, проте вона, згідно з прогнозами, з кожним роком буде сповільнюватися. Якщо в цьому році ціни можуть вирости на 7% -13,4%, то вже через два роки – всього на 6% – 7,9%.

За прогнозами НБУ, українці в наступному році будуть в середньому заробляти 8160 грн, а в 2020-м – 8918 грн. Оцінки Нацбанку виявилися одними з найбільш песимістичних. Так, Кабінет міністрів в резолюції припустив: в 2019 році середня зарплата досягне 9,5 тис., А в 2020-м – 10,5 тис. Грн. У той же час в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі спрогнозували середню зарплату в наступному році на рівні 10,4 тис. Грн, а ще через рік – 11,8 тис.

Нагадуємо, що за даними Міжнародної організації праці, половина українських зарплат повністю або частково знаходиться в тіні. А левова частина зовсім не оформляється. Так, з 26 млн економічно активного населення офіційно працюють понад 10 млн осіб. Інші або безробітні, або працюють в тіньовому секторі.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв про те, що мінімальна зарплата в Україні повинна складати більше 5 тис. Грн, в такому випадку її розмір буде відповідати стандартам Міжнародної організації праці (МОП). Згідно з даними Держстату, кожна четверта заробітна плата в Україні – менше 4000 грн. Тобто пік заробітних плат знаходиться близько мінімалки. У той час як в нормальній ситуації більшість громадян має отримувати трохи менше медіанної заробітної плати (в квітні в Україні вона становила 5935 грн).


                         



Коментарі