Економіка України
Подобається

Експерт розповів усю правду про чорний ринок землі в Україні

03/06/2018
Експерт розповів усю правду про чорний ринок землі в Україні

Ринок землі в Україні є повністю чорним, при цьому власники здають її за мізерну плату.

Про це повідомив економічний експерт Андрій Новак.

«Не дивлячись на те, що вже 26 років як Україна стала незалежною державою і ввела у себе ринкову економіку, а ринку землі як такого немає. Нескінченно Україна продовжує мораторій на продаж земель сільгосппризначення, і що, хіба це означає, що земля не є в обороті? Ні, просто він є повністю чорним. Власники мають паї і все одно здають в оренду землю і платять за це не ринкову вартість цілком пристойну, з огляду на український чорнозем, а отримують мізерну плату (кілька тисяч гривень в рік за свої паї) », – заявив економіст.

Популярне: Нові норми споживання електрики і газу: дізнайтеся, хто потрапить в категорію субсідіантів

За словами А. Новака, якби у нас був ринок землі, то це, по-перше не просто цивілізаційні відносини купівлі-продажу, а це в першу чергу цивілізаційні відносини оренди.

«Які сформували б через кілька років ринкову вартість на українську землю і власне з пайей отримували б суми, за який цілком спокійно можна утримувати свою сім'ю. А так у нас чорний або сірий ринок і той, хто має серйозний намір працювати на землі, йому звичайно краще мати цю землю у власності. Тоді буде набагато правильніше працювати з точки зору технологій, вони будуть розвиватися, збагачувати спектр своєї продукції. Тому що ми розуміємо, це його земля, як він працює на ній, так і заробляє », – зазначив він.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення стримує приплив іноземних інвестицій в Україну. Про це сьогодні заявив Президент України Петро Порошенко під час першого засідання Національної інвестиційної ради в Києві, передає УНН.

"Я не можу сказати про успіхи в земельному законодавстві. Чинний мораторій на продаж землі стримує ваші інвестиції, гальмує розвиток аграрного ринку. Позбавляє значна кількість громадян України можливості реалізувати своє конституційне право розпорядження своє земельною власністю", – підкреслив він.

Президент підкреслив, що навіть рішення ЄСПЛ про те, що заборона продажу землі є порушенням конвенції з прав людини, не «протверезило українських популістів".

"Повинен визнати, що в цьому питанні, я хоч стою твердо на позиціях української Конституції і європейського права, поки, на жаль, перебуваю в цьому питанні в політичному меншини. І буду докладати максимум зусиль, в тому числі, і по комунікаційної стратегії для того , щоб забезпечити проведення цього рішення ", – зазначив він.


                         



Коментарі