Економіка України
Подобається

Стало відомо про проблему з накопичувальною пенсією

29/05/2018
Стало відомо про проблему з накопичувальною пенсією

З 1 січня 2019 року в Україні має запрацювати другий рівень пенсійної системи. Обов’язковий накопичувальний рівень передбачає, що кожен українець зможе відкладати гроші на особистий рахунок. Надалі зекономлені кошти будуть використовуватися для виплати пенсії.

У той же час, у Світовому банку вважають, що накопичувальна система може негативно вплинути на внески до Пенсійного фонду, які забезпечують перший рівень – солідарний. Також кредитор каже, що в Україні недостатньо розвинені фінансові інструменти для інвестування накопичених громадянами коштів.

На думку економіста Віталія Кузьміна, в Україні поки немає чітких економічних механізмів і фінансових інструментів, які дозволять реалізовувати довгострокові інвестиційні проекти.

Популярне: “Пеня у розмірі 3% за борги”: Які небезпеки приховані у новому законі про ЖКП

Економіст вважає, що перед впровадженням другого рівня пенсійної системи необхідно створити механізми фондового ринку і затвердити правила роботи фінансової системи.

У свою чергу народний депутат Роман Семенуха вважає, що Україна готова до впровадження накопичувального рівня пенсійної системи ще з 2003 року, коли була розроблена модель недержавного пенсійного страхування.

У будь-якому випадку, щоб гроші українців були надійно захищені, необхідно створити в країні прозору фінансову систему. Наспіх прийнята реформа може принести ще більші проблеми, ніж брак грошей у Пенсійному фонді.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко нещодавно знову заявив: мінімальна зарплата в Україні в цьому році повинні підвищити до 4 тис. грн. Перерахувати мінімалку планували за підсумками першого кварталу, проте, як заявили в Мінфіні, бюджет недовиконали, тому підвищення вирішили відкласти. Якщо в цьому році зарплата, як заявляли раніше, доросте до 4200 грн, пропорційно збільшиться мінімальна пенсія приблизно для 3 млн українців. Крім того, в наступному році в Україні введуть нові правила індексації.

Нагадаємо також, пенсійним фондом України перераховано пенсії для 2,74 млн літніх людей, які продовжують трудову діяльність. Надбавки до пенсій нарахували 2 мільйонам пенсіонерів. В середньому до виплат додалося 74,75 гривень.


                         



Коментарі