Економіка України
Подобається

Чому через субсидії, інші українці платять більше за комунальні послуги

25/05/2018
Чому через субсидії, інші українці платять більше за комунальні послуги

В Україні незабаром знову можуть переглянути тарифи на газ, опалення та гарячу воду.

Так, МВФ наполягає на підвищенні вартості блакитного палива, що стане поштовхом для подорожчання більшості комунальних послуг. Паралельно з цим можуть вирости і витрати на субсидії. Днями Рахункова палата презентувала результати аудиту, в якому озвучила свої рекомендації по програмі «комунальних знижок».

Популярне: Стало відомо, хто з українців буде отримувати найвищу зарплату

Поляки витрачають енергоресурси в шість разів ефективніше українців, повідомили в «Нафтогазі». І субсидії тільки погіршують ситуацію. Так, українці з комунальними знижками витрачають приблизно в два рази більше газу, ніж ті сім'ї, які оплачують блакитне паливо самостійно. Днями Рахункова палата України презентувала результати аудиту. Чиновники прийшли до висновку: витрати на субсидії зростають з кожним роком, збільшується і борг держави перед постачальниками комунальних послуг.

Як відомо, підприємства нараховують плату субсідіантам з урахуванням знижки, а після держава повинна їх компенсувати. Як заявили в Рахунковій палаті, за станом на початок року країна заборгувала постачальникам понад 26 млрд грн. Відмовитися від фінансування «комунальних знижок» не можна, однак скоротити витрати необхідно.

«На підставі вибіркового моніторингу встановлено, що держава оплачує відповідним постачальникам послуг, в середньому по семи областям, які перевірялися, до 30% більше в тих випадках, де немає лічильника і застосовуються показники норм споживання, ніж там, де лічильник є», – відзначили в Рахунковій палаті.

Відзначимо, програма субсидій в Україні одна з наймасштабніших в Європі. В опалювальний сезон практично кожна друга сім'я користувалася знижкою. Однак і в уряді, і в експертному середовищі погоджуються: ситуацію необхідно міняти. По-перше, через високий рівень тіньової зайнятості субсидії отримують навіть сім'ї з високим доходом. Так, серед пільговиків виявили сім'ї, які витратили 100 тис. грн на мобільні телефон і запальничку, купували дорогі автомобілі. По-друге, субсідіанти не економлять комунальні послуги, а витрачають в середньому в півтора-два рази більше. А оплачують їх комуналку всі українські платники податків. По-третє, норми, на які надаються знижки, завищені. Для прикладу, в минулому році в бюджет повернули 8 млрд грн невикористаних субсидій. Тобто навіть з урахуванням великих норм споживання українці з комунальними знижками використовує менше, ніж могли б.

Як говориться в презентації результатів аудиту Рахункової палати, українці в тарифі на тепло оплачують 14,5% втрат в мережах. Тобто якщо модернізувати інфраструктуру, то опалення може подешевшати приблизно на 10%! Крім того, як розповіли в «Нафтогазі», ще близько 40% тепла втрачається в будинках. Фактично, половина від суми в платіжках за опалення – тепло, яке йде на обігрів вулиці. І якщо скоротити втрати, то і платити можна буде значно менше. У той же час скоротяться і витрати на субсидії.

«Тягар у вигляді втрат води і тепла в мережах через їх зношеність лежить на громадянах і держбюджеті. У 2017 році в діючих тарифах на тепло втрати закладалися на рівні 14,5%, на воду – до 30% », – повідомили в Рахунковій палаті.

Правда, щоб виправити ситуацію, Україні доведеться знайти мільярди доларів. Так, прилади обліку і терморегуляція в багатоквартирних будинках може обійтися в $ 1,7 млрд, утеплення багатоповерхівок обійдеться в $ 15,9 млрд, утеплення приватних будинків – $ 10,3 млрд. Таких грошей в державному бюджеті немає. У Кабінеті міністрів прийняли рішення утеплювати будинки за допомогою співфінансування – частина оплатить державний бюджет, решту мають поетапно виплачувати власники житла, тобто самі українці. Для цього в Україні створюють Фонд енергоефективності (з його допомогою можна буде отримати часткове фінансування на термомодернізацію). Крім того, подібні програми працюють і в більшості міст. Місцеві бюджети компенсують до 50% вартості ремонтних робіт.

З подібними проблемами стикалися багато держав. Для прикладу, у Великобританії влада зобов'язала шість найбільших енергетичних компаній безкоштовно замінити котли малозабезпеченим сім'ям на енергоефективні. В Ірландії безкоштовно міняють всі застарілі газові котли.


                         



Коментарі