Економіка України
Подобається

Пропонують штрафи і вилучення: За що ВР пропонує карати українців

21/05/2018
Пропонують штрафи і вилучення: За що ВР пропонує карати українців

Представники депутатського корпусу вважають недостатнім закон "Про санкції", ухвалений 2014 року і спрямований проти країни-агресора (РФ), і вимагають його посилення. До Ради поданий законопроект про можливість націоналізації майна російських бізнес-структур, які діють в Україні, і про поширення санкцій на український бізнес в разі його співпраці з державою-агресором. Експерти кажуть, що навіть якщо поправки будуть прийняті, реалізувати їх юридично законним шляхом буде складно і довго, оскільки будуть потрібні рішення міжнародних судів.

Автор законопроекту Роман Зварич (БПП) пропонує не тільки дозволити націоналізацію в Україні активів компаній, власники яких вже підпали під міжнародні санкції за агресію щодо України, а й застосовувати санкції до українських громадян і юросіб, які ведуть бізнес в РФ. Причому підставою для цього можуть стати не тільки реальні, а й "потенційні загрози національним інтересам, нацбезпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, а також якщо ці особи сприяють терористичній діяльності, порушують права і свободи людини, призводять до окупації нашої території, перешкоджають сталому економічному розвитку". На думку Зварича, визначати тих, хто є "ворогом народу", повинні в Мінекономрозвитку на підставі підзаконних актів, розроблених Кабміном. У тих, хто буде визнаним співпрацюючим з країною-агресором, не тільки відберуть свідчення на право ведення бізнесу, а й оштрафують в розмірі 300% отриманого прибутку за три останніх роки.

Популярне: Порошенко зізнався, куди витрачаються “гроші Януковича”

Це не перший подібний законопроект: 2015 року з подібними ініціативами виступали депутати від Радикальної партії і від "Свободи", але тоді ВР їх не підтримала. Зараз в законі "Про санкції" – 25 заборон. Головні: заборона виведення прибутку і капіталу з України, участь в приватизації та оренди держвласності, закупівлі у них товарів і послуг, скасування ліцензій на право розробки надр. Націоналізації майна закон "Про санкції" не передбачає. З 2015-го були введені санкції проти 65 юросіб і близько 180 фізосіб, переважно це фірми, близькі до колишньої влади, а також громадяни РФ.

У профільному комітеті ВР можливість ухвалення законопроекту ще не коментують, оскільки він наразі не розглянутий. Але і політологи, і економісти оцінюють документ вельми обережно. На думку політолога Володимира Фесенка, його ухвалення напевно викличе різке загострення відносин з РФ.

"Я також проти санкцій щодо наших громадян на підставі підозр, покарання має бути тільки за реальні дії проти України і за рішенням суду, а щодо націоналізації активів зарубіжного бізнесу це повинен бути міжнародний суд", – сказав нам Фесенко.

Економіст Олександр Охріменко впевнений, що ухвалення такого закону погіршить інвестклімат:

"У нас багато компаній з РФ, які співпрацюють з нашою владою на найвищому рівні. І першими під удар можуть потрапити великі банки і мобільні оператори. Депутати напевно розуміють, що за націоналізацією російських активів підуть дзеркальні санкції з боку РФ"".

А політексперт Руслан Бортник додає, що будь-яке погіршення економічних відносин призводить до блокування гуманітарних комунікацій, в тому числі ускладнення переговорів з обміну і самому обміну полоненими в ході боїв на сході України.


                         



Коментарі