Економіка України
Подобається

“Бідність не вада, але …”: що не можуть собі дозволити українці? Результати дослідження

21/05/2018
“Бідність не вада, але …”: що не можуть собі дозволити українці? Результати дослідження

Державна служба статистики досліджувала сприйняття українцями власної бідності. Йдеться про скорочення або позбавлення можливості громадян задовольняти свої потреби.

ОЗНАКИ БІДНОСТІ. Восени 2017 року 95% беруть участь в опитуванні українців до ознак бідності віднесли відсутність таких можливостей:

Популярне: Порошенко зізнався, куди витрачаються “гроші Януковича”

– можливість покупки найнеобхідніших продуктів харчування;

– можливість вживання в їжу м'яса або птиці хоча б 3 рази на тиждень;

– можливість оновити верхній одяг і зимове взуття не менше, ніж раз на 5 років;

– можливість купити необхідну побутову техніку (телевізор, холодильник, пральну машину);

– можливість зробити ремонт в квартирі;

– можливість своєчасно оплачувати рахунки за житло;

– можливість оплачувати послуги лікаря;

– можливість купувати ліки, призначені лікарем;

– можливість забезпечити отримання освіти своїм дітям.

Згідно з дослідженням Держстату, в порівнянні з 2015 роком, ситуація з більшістю з «показників бідності» покращилася практично у всіх групах населення, крім сімей, оцінили себе як «глибоко бідні». Відзначимо, що найбільш благополучними ці показники були в 2013 році.

ЧОГО НЕ ВИСТАЧАЄ УКРАЇНЦЯМ? На брак коштів на сімейний відпочинок скаржаться 52% українців. Про нестачу грошей для оплати товарів і послуг в сфері охорони здоров'я заявили 30% наших співгромадян, поскаржилися на відсутність автомобіля – 29%, заявили про брак коштів на різноманітне харчування – 25% (з них 9% вказали, що не мали достатньо коштів для щоденного споживання найнеобхідніших недорогих продуктів), а на відсутність комп'ютера поскаржилися 14% опитаних. Чи не могли дозволити собі раз в 5 років оновити одяг і взуття для холодної пори року 26% українців.

ЗДОРОВ'Я – ОКРЕМА ТЕМА. Кожен третій українець скаржиться на відсутність можливості купити призначені лікарем ліки. 28% опитаних повідомили, що не можуть собі дозволити скористатися платними послугами лікаря, пройти обстеження, здати призначені аналізи, а також оплатити життєво необхідну операцію, якщо така знадобиться, або лікування в стаціонарі.

БІДНІСТЬ ПЕРЕМОЖУТЬ У 2020 РОЦІ. Щоб підрахувати, скільки українців живе за межею бідності, Кабмін розробив методику оцінки витрат людей. Вона передбачає визначення трьох критеріїв для оцінки бідності. За допомогою цього інструменту влада має намір реалізувати стратегію з подолання бідності, яка розрахована до 2020 року.


                         



Коментарі