Головні Новини
Подобається

В очікуванні траншу: Що буде з цінами і курсом валют у червні

15/05/2018
В очікуванні траншу: Що буде з цінами і курсом валют у червні

Травень на валютному ринку відзначений слабкими коливаннями, НБУ думає над дорожньою картою для отримання траншу МВФ, про який як і раніше немає ніяких звісток.

Сонний міжсвятковий і післясвятковий міжбанківський ринок не приніс ніяких сюрпризів курсу гривні в травні. За два тижні травня гривня просіла зовсім небагато – на 0,17 п. П. – до 26,2 грн. / дол.

МВФ – на паузі

Ніяких новин у травні від МВФ не було. В кінці квітня глава НБУ Яків Смолій повідомив, що Україна і МВФ продовжують переговори щодо приїзду місії МВФ до Києва для подальшої співпраці в рамках програми. І було сповнений оптимізму з приводу його перспектив. А за словами першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона, Україна досягла істотного прогресу в стабілізації, і він радив не баритися: "Міжнародна ситуація зараз сприятлива для реформ, тому важливо не втрачати часу. Ми готові допомагати Україні в забезпеченні успіху її реформаторських зусиль ".

Але похвали і розшаркування ні на крок не посунули ситуацію до вирішення. Хоча Мінфін вже планує відразу слідом за отриманням чергового траншу знову виходити на зовнішні ринки запозичень. Міністр Олександр Данилюк вже вважає майбутні надходження: "Якщо ми отримаємо транш, ми зможемо отримувати додаткові гроші в бюджет. Наприклад: макрофінансова допомога від ЄС, гроші від Світового банку. А також після отримання траншу буде можливість залучити та на зовнішніх ринках запозичення ".

Ще міністр нагадав, що є два до сих пір не виконаних умови отримання траншу – це закон про антикорупційний суд і підвищення тарифів на газ для населення. І якщо з законом ще хоч щось ясно (передбачається, що Рада встигне прийняти його в остаточній версії до відходу на літні канікули), то з тарифами на газ – немає. Очевидно, що уряд жорстко дискутує з МВФ на цю тему. Адже вибори в парламент – не за горами, і ніхто не готовий псувати собі рейтинг черговим підвищенням тарифів.

Популярне:Україна шукає шляхи вирішення газового питання з МВФ: дізнайтесь деталі

Відсутність прогресу в переговорах з МВФ не кращим чином впливає на євробонди, випущені Україною раніше. За даними Bloomberg, більше за інших впали в ціні довгострокові випуски, їх котирування знаходяться нижче 100% номіналу, а тому прибутковість – від 8,19% до 8,621% річних. Що це означає? "… очікування (інвесторів) не виправдалися повною мірою: створення (антикорупційного) суду затягується. Апетит інвесторів до українського ризику знижується ", – вважає трейдер ICU Віталій Сівач. Тобто інвестори в українські держпапери дають негативний сигнал Києву. Ну і нам – теж.

І все ж НБУ вдалося трохи наростити міжнародні резерви – за квітень на 1,3% -до 18,421 млрд. дол. Основним джерелом поповнення, як і раніше, була купівля валюти на міжбанку. Нацбанк у квітні купив на міжбанківському ринку 326,7 млн. дол. Чи вплинуло і розміщення валютних ОВДП на 83,6 млн. Євро. Але були і витрати з резервів на платежі за держборгом – 127,4 млн. дол.

А ціни ростуть

Держстат відрапортував про зростання цін у квітні-2018 – + 0,8% у порівнянні з 1,1% в березні. У той же час, індекс цін, який розраховує щомісяця журнал "Деньги", показав у квітні зростання цін на 1,14%. У квітні індекс по продуктах показав зниження на 0,2%. В основному, завдяки сезонному здешевленню овочів і фруктів (-5,8%). А ось м'ясо і риба подорожчали (+ 1,01%), а також молоко і сири (+ 2,06%). Ціни на промтовари в квітні майже не змінилися – + 0,06%. Одяг подешевшала на 0,97%, тоді як техніка і електроніка подорожчали на 1,6%. У квітні стримуючим  фактором зростання цін стало паливо – ціни на мережевих АЗС практично не змінювалися.

 Наталия Богута, «Деньги»


                         



Коментарі