Головні Новини
Подобається

Скільки грошей українці витрачають на утримання Верховної Ради, дізнайтесь деталі

07/05/2018
Скільки грошей українці витрачають на утримання Верховної Ради, дізнайтесь деталі

У минулому році 1,73 млрд витратили на здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення роботи парламенту, витрати на висвітлення роботи парламенту на радіо і телебаченні, фінансування газети "Голос України" та телеканалу "Рада". 
Про це повідомляє VoxUrkaine в рамках проекту ЄС-ПРООН "Рада за Європу".

У держбюджеті на 2018 рік видатки на Верховну Раду в порівнянні з 2017 роком зросли більш ніж на третину до 1,730 млрд грн. Це 0,17% всіх державних витрат.

Окремо доступні дані про використання транспорту кожним депутатом і дані про компенсацію депутатам за оренду житла. У березні 2018 компенсацію в розмірі 20150 грн отримали 173 народних депутата.

Витрати на організацію офіційних прийомів або депутатські відрядження з бюджету нікуди не зникли – вони просто "сидять" в загальних статтях витрат.

Популярне: “Доведеться платити більше”: Vodafone приголомшив користувачів різким подорожчанням

Іноземний досвід

Великобританія

Парламент: двопалатний, 785 членів Палати лордів і 650 членів Палати громад.
Базова річна зарплата члена Палати громад перевищує 76 тис. Фунтів. Депутати мають право на утримання офісу, наймання персоналу, проживання в Лондоні, оплату подорожей з парламенту у виборчий округ.
Спікер і голови комітетів отримують високі зарплати. Члени Палати лордів не отримують фіксовану зарплату, але мають право на щоденну грошову допомогу в розмірі 150-300 фунтів за кожну відпрацьовану в парламенті день.

Витрати на оренду житла в Лондоні не можуть перевищувати 22 760 фунтів. Бюджетні ліміти на утримання персоналу встановлені в розмірі 161 550 фунтів в Лондоні і 150900 фунтів – за його межами.

Європейський Союз

Європейський парламент: однопалатний, 751 депутат. Члени Європейського парламенту отримують однакову зарплату 6611 євро з обчисленими податками.

На технічне оснащення офісу, телефонний та поштовий зв'язок член парламенту не може отримати з бюджету більше ніж 4416 євро на місяць.
Депутати можуть вийти на пенсію в 63 роки. Пенсія становить 3,5% від зарплати за кожен рік виконання повноважень, але не більше 70% розміру зарплати.

Австралія

Парламент однопалатний, 150 членів Палати представників і 76 сенаторів.
В Австралії існує спеціальний незалежний орган – Суд з питань нагород. Він встановлює розміри зарплат і винагород для всіх посадових осіб.

Річна базова зарплата сенатора або члена Палати представників австралійського парламенту становить $ 203 тис.

За вісім років служби парламентарій може розраховувати на базову пенсію в розмірі 50% базової зарплати. Розмір виплати збільшується на 2,5% за кожен додатковий рік роботи. Максимальний розмір пенсії – 75% річної базової зарплати.
 


                         



Коментарі