Головні Новини
Подобається

Через кілька місяців очікуйте перерахунок соціальних виплат: що потрібно знати українцям

13/04/2018
Через кілька місяців очікуйте перерахунок соціальних виплат: що потрібно знати українцям

Українська влада через кілька місяців проведе планове індексування соціальних стандартів

Зокрема, мінімальна пенсія підвищується на 62 грн, а загальний життєвий мінімум – на 77 грн. Індексування соцстандартів позначиться на розмірі всіх соціальних виплат та субсидій.

Як правило, індексацію (підвищення на рівень інфляції) уряд проводить два рази на рік – у травні і грудні. Але в 2018 році її перенесли на липень.

Так, мінімальна пенсія влітку збільшиться з 1373 грн до 1435 грн. На підвищення пенсій може розраховувати близько 1 млн українських пенсіонерів. Липневе підвищення пенсій торкнеться українцям, які зараз отримують від 1373 до 1434 грн. Розмір надбавки для них складе від 1 до 61 грн.

Мінімальна пенсія в Україні є еквівалентом життєвого мінімуму для непрацездатних, до розміру якого прив'язані соціальні виплати та субсидії.

Наприклад, формула розрахунку субсидії включає життєвий мінімум. Середньомісячний дохід одного члена сім'ї ділиться на два життєвих мінімуму, множаться на 15% і на загальний дохід сім'ї. Отримана сума є обов'язковим платежем за комунальні послуги, а решту покриває субсидію.

Зміниться і розмір допомоги строковикам, який також прив'язаний до життєвого мінімуму. Одноразові допомога зросте з 3400 до 3555 грн.

Попуоярне:“Уже почався продаж квитків”: на травневі вихідні “Укрзалізниця” запускає додаткові потяги

Також збільшиться мінімальна сума аліментів. Її розмір не може бути нижче 50% прожиткового мінімуму на дитину. І якщо зараз це 930 грн, то з липня ця сума складе вже 972 грн.

Наступна індексація уряд проведе в грудні цього року. В її рамках мінімальна пенсія зросте до 1497 грн, а життєвий мінімум – до 1853 грн.

Нагадаємо, питання підвищення мінімальної заробітної плати до 4200 гривень обговорюється зараз в Кабінеті міністрів України.

Про це на прес-брифінгу повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

"Підвищення мінімальної заробітної плати до 4200 грн зараз обговорюється в Кабміні. Наш макроекономічний прогноз базується на тому, що мінімальна буде підвищена до 4200 у III кварталі поточного року (з 1 липня). Таке підвищення додасть 0,5 п.п. інфляції ", – зазначив він.


                         



Коментарі