Економіка України
Подобається

Відновлення кредитування бізнесу: експерти розповіли, чого чекати

12/04/2018
Відновлення кредитування бізнесу: експерти розповіли, чого чекати

2018 рік дає можливості до відновлення кредитування бізнесу. Але якщо казати про кредитування в гривні, це буде ставка біля 20% річних.

Популярне: Спадкування майна померлих родичів: юристи розповіли про поширені помилки, які роблять українці

Про це в ефірі передачі «Фінансовий тиждень» розповів Андрій Нікітін, генеральний директор РА «Стандарт-Рейтинг».

Можемо мати позитивні зрушення, якщо кредитуються експортери, зазначає Нікітін.

«Експортери можуть отримати ставку в валюті починаючи з 5%. Окрім того, якщо казати про крупний бізнес, можна мати кредитування експортерів за тими умовами, які запропонують експортно-імпортні банки інших країн. Зокрема, США можуть кредитувати за 3,8% ставки, японський банк може кредитувати під 0,1% у йєнах», – каже генеральний директор РА «Стандарт-Рейтинг».

За словами експерта, відновлення кредитування — це двосторонній процес. Якщо розглядати це питання з боку кредитора (банка), то заважає відновленню кредитування недостатня кількість ресурсів. Також існує багато неефективних кредитів. Тому у банка значні ризики.

Якщо розглядати з позиції позичальника, головне — це високі ставки, і зокрема інфляція.

За прогнозами Нікітіна, драйвером для оновлення кредитування, окрім підвищення попиту на споживчому ринку, може стати таке очікуване послаблення в галузі управління МСБ.

«Необхідно зменшити податковий тиск і контроль від органів. Бізнес має відчувати, що йому дозволяють розвивати свою діяльність», – зазначає генеральний директор РА «Стандарт-Рейтинг».
 


                         



Коментарі