Головні Новини
Подобається

“Тепер гроші тільки після…”: нові умови ЄС

22/03/2018
“Тепер гроші тільки після…”: нові умови ЄС

Європейський Союз готовий виділити Україні фінансову допомогу тільки після виконання урядом своїх обов’язків.

Європейська комісія передала в Європарламент рекомендації, які містять норму про те, що перший транш макрофінансової допомоги Україні слід виділити тільки після виконання змістовних умов.

“Потрібно визначити специфічні умови для кожного з двох траншів допомоги”, – наголошується в документах Єврокомісії.

Очікується, що умови будуть містити вимоги, які українська влада не змогли виконати в рамках попередньої програми макрофінансової допомоги Євросоюзу.

Ключовою вимогою ЄС у рамках попередньої програми був запуск в Україні системи перевірки електронних декларацій. Це означає, що й тепер без впровадження цієї системи український уряд не зможе розраховувати на фінансову допомогу Євросоюзу.

Крім того, ЄС буде стежити за реалізацією Україною реформ в рамках програми співпраці з МВФ.

Відзначимо, що торік Україна не дочекалася третього траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу в розмірі 600 млн євро в рамках програми, затвердженої в 2015 році. Причиною відмови у фінансуванні послужило невиконання ряду вимог ЄС.

Нагадаємо, Україна вже давно повинна була отримати п’ятий грошовий транш від Міжнародного валютного фонду. Про це заявив міністр закордонних справ України Олександр Данилюк.

Популярное:Перерахунок пенсій: хто вже у квітні отримає підвищені виплати

За словами міністра, на сьогоднішній день триває виконання вимог за програмою МВФ. Глава Мінфіну вважає, що в програмі немає таких вимог, які категорично не були виконані.

“Реалізація певних заходів вимагає багато часу, не скрізь є відповідні можливості, концентрація реформаторського потенціалу”, – пояснив міністр, кажучи про відсутній досі транш.

Нагадаємо, останній транш Міжнародного валютного фонду в розмірі $1 млрд було перераховано в Україну в квітні 2017 року. Новий кредит українська влада сподівалася отримати до кінця минулого року, але у відповідь Фонд натякнув, що без реальних реформ грошей більше не буде.


                         



Коментарі