Головні Новини
Подобається

Кабмін може ввести нові правила для ринку житла: детально про зміни

11/03/2018
Кабмін може ввести нові правила для ринку житла: детально про зміни

У Кабміні обіцяють незабаром представити нові правила для ринку оренди житла. Чиновники впевнені, що новий закон дозволить вивести з тіні велику частину ринку. Чи вийде у них? Питання спірне …

Популярне: “Через катастрофічне падіння…”: українці обурені новою заявою Гройсмана щодо газу

ФАКТ. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України готує нові правила оренди житла, які дозволять вивести з тіні орендодавців. За даними Кабміну, сьогодні близько 70% орендодавців не платять податки. Аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький і зовсім вважає, що в тіні перебуває близько 90% ринку оренди житла.

НОВІ ПРАВИЛА. Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко анонсував прийдешні зміни для орендодавців і орендарів, проте подробиці залишив «за дужками». Зубко заявив, що в законопроекті закріплять визначення «знімне житло», правила виселення і заселення, вирішення спірних моментів. За словами міністра, нові правила не тільки скоротять частку тіньових оборудок, але і забезпечать компаніям можливість офіційно оплачувати оренду житла для своїх співробітників.

МІСІЯ НЕЗДІЙСНЕННА? Якщо ринок оренди житла в Україні вийде з тіні, то учасники ринку втратять субсидії і придбають податкові зобов'язання в розмірі 18% прибуткового податку і 1,5% військового збору. Чи підуть на це власники невеликих квартир?

Сергій Костецький вважає, що нових правил про здачу житла в оренду не дотримуватимуться, оскільки всі додаткові витрати будуть лягати на плечі орендарів. Експерт вважає, що учасники ринку оренди житла і далі продовжать «ховатися» від закону. Експерт у сфері нерухомості Максим Бабуряк переконаний, що люди, які раніше не хотіли оформляти договір оренди, не будуть цього робити і після прийняття закону.

Глава комітету Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас заявив, що в чинному законі немає істотних недоліків, але «є небажання платити податки». Новий закон, на його думку, нічого не змінить.

СВІТОВИЙ ДОСВІД. У більшості європейських країн, щоб орендувати житло, людині знадобиться надати довідку про доходи, рекомендаційний лист, а іноді і заплатити вперед суму, рівну орендній платі за 3-6 місяців. У більшості випадків квартири в оренду здають не рядові жителі, а компанії і домовласники, тому і контролювати їхні доходи простіше.

ЩО НЕОБХІДНО УКРАЇНІ? Експерти вважають, що частково вивести ринок з тіні допомогло б зменшення податків. В одній з парламентських ініціатив податок пропонували зменшити до 5%. Також учасники ринку оренди повинні розуміти, що в разі тіньової оборудки вони не можуть розраховувати на допомогу правоохоронних органів у вирішенні спорів та проблем з орендарем.

Джерело –  сайт etcetera


                         



Коментарі