Головні Новини
Подобається

“Не всім по кишені”: Українці офіційно платитимуть лікарям. Озвучено тарифи

02/03/2018
“Не всім по кишені”: Українці офіційно платитимуть лікарям. Озвучено тарифи

Для частини українців послуги хірурга або кардіолога можуть виявитися не по кишені, каже експерт.

Вже з 2019 року в Україні повинні затвердити тарифи на всі медичні послуги. І в залежності від обсягів бюджету на медицину частину послуг оплатить зі свого бюджету держава, а за решту доведеться платити самостійно – за допомогою страхової компанії або з власного гаманця.

Згідно із законом, держава гарантує оплату таких медпослуг:

екстрена медична допомога;
первинна допомога – лікування у терапевта, сімейного лікаря та педіатра;
спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога;
паліативна медична допомога;
медреабілітації;
медичну допомогу дітям до 16 років;
меддопомогу в зв'язку з вагітністю та пологами.

Вже зараз великі медичні установи відправили свої пропозиції з конкретними цінами на свої послуги. Ціни повинен перевірити і затвердити МОЗ, пише Realist.

Днями пропозиції з тарифами опублікувала глава парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець. Народний депутат зазначила: "Які з цих послуг буде оплачувати держава, а які пацієнти, – невідомо".

Справа в тому, що перелік гарантованих державою безкоштовних медичних послуг МОЗ все ще не визначив. Але пропозиції вже є. Наприклад, послугу "поміряти" тиск медики пропонують оцінити в 27,9 грн, лікування відкритої рани пальця ноги – в 71,9 тис. грн, а злоякісне новоутворення шлункового міхура – в 121, 4 тис.грн.

Платна медицина, впевнена глава профільного комітету Ольга Богомолець, призведе до того, що вже з 2020 року для частини українців послуги хірурга або кардіолога виявляться не по кишені. У той же час в МОЗ кажуть, що і до реформи за всі медичні послуги українці платили, зараз же цю плату просто узаконять. Більш того, чиновники впевнені, що українці повинні переходити на страхову медицину, тоді і можливість лікуватися з'явиться.

Популярне:Які потрібні документи, скільки коштує і куди йти: Що змінилось в оформленні закордонного паспорта у 2018 році

Успішно реалізувати реформу можна в тому випадку, якщо більшість українців оформить медичну страховку. Тоді дороге лікування будуть оплачувати страхові компанії, вони ж зможуть і стежити за якістю послуг, що надаються. На даний момент страховка на сім'ю може обійтися в кілька тисяч гривень на місяць. У деяких країнах оплачувати медичні послуги зобов'язали роботодавців. Вони повинні оформляти корпоративну страховку, якою може скористатися будь-який співробітник. За останніми даними, лише 6% українців придбали медичні поліси.


                         



Коментарі