Економіка України
Подобається

Розкрита банківська таємниця: українців змусять показати всі вклади у банках

22/02/2018
Розкрита банківська таємниця: українців змусять показати всі вклади у банках

За словами голови мінфіну України Олександра Данилюка, після того, як Україна приєднається до міжнародного стандарту звітності, в державі буде розкрита банківська таємниця.

Він розповів, що нещодавно в Євросоюзі почала роботу система обміну даними про рахунки в банках CRS. В разі приєднання до неї, інформація про банківські вклади українців буде розсекречена

Данилюк додав, що у рамках приєднання до CRS українськими банками будуть збиратися дані про клієнтів, які пізніше передаватимуть фіскальні органи, які, своєю чергою в автоматичному режимі будуть обмінюватися ними із іноземними фіскальними органами. Найбільша увага приділятиметься тим українцям, у яких є закордонні рахунки.

Популярне: Один з банків більше не працюватиме з платіжними картками Visa

Фінансові аналітики позитивно оцінюють плани долучення до CRS, проте вважають, що це станеться не так скоро.

Відзначимо, що для того, щоб скасувати банківську таємницю, в українське законодавство необхідно внести зміни. Зокрема трансформації потребує закон “Про банківську діяльність”.

Нагадаємо, під час інспекційної перевірки ПриватБанку Національний банк виявив, що фізична особа, використовуючи платіжну кредитну картку зазначеної фінансової установи, сплачувала за межами України послуги казино.

Нагадаємо також, двісті двадцять шість народних депутатів підтримали ухвалення закону щодо створення т.зв. кредитного реєстру українського Нацбанку. Кредитний реєстр охоплюватиме усю інформацію про як юридичних, так і фізичних осіб – позичальників вітчизняних фінансових установ, які отримали кредит на суму більше 50 тисяч гривень.

Крім того, фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що напередодні банкрутства ПАТ “Смартбанк” група юридичних осіб спромоглася вивести з фінансової установи майже 400 мільйонів гривень.


                         



Коментарі