Головні Новини
Подобається

Нотаріуси масово відмовляють українцям: що потрібно знати про реєстрацію “дарчих” і спадщини

04/02/2018
Нотаріуси масово відмовляють українцям: що потрібно знати про реєстрацію “дарчих” і спадщини

Зачистка ринку нотаріальних послуг, яку розпочав в минулому році Мін’юст, набирає обертів. Від нотаріусів вимагають хабарі за можливість працювати далі, до незгодних приходять з перевірками і відключають від реєстрів. 

За останніми даними Мін’юсту на сьогоднішній день списку санкцій налічується  235 осіб, а ще  восени 2017 року в ньому  значилося трохи більше 180 нотаріусів та держреєстраторів.

Відключення від реєстрів чиновники проводять в рамках прийнятого в кінці 2016 року так званого  “антирейдерського” закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності”, однією з новел якого стало посилення контролю за держреєстраторами і нотаріусами.

У відповідності до правопорушення, вчиненого нотаріусом чи держреєстратором, їм можуть перекрити доступ до реєстрів на термін від декількох місяців або заблокувати його довічно.

Наразі юристи відзначають зниження кількості незаконних дій з боку держреєстраторів, але з іншого боку обмеження доступу до реєстрів в конфліктних ситуаціях стає важелем тиску на реєстраторів.

На практиці ж нотаріус не завжди може визначити достовірність документів, які заявник подає на реєстрацію, а в разі якщо документи були підроблені, відповідальність несе тільки він. При тому, що визначити без належних експертиз факт підробки досить важко.

Відключений нотаріус позбавляється можливості проводити операції купівлі-продажу нерухомого майна і, відповідно, втрачає основну частину свого доходу. Інструмент також виступає відмінним стримуючим фактором від незаконних маніпуляцій з реєстром з боку нотаріусів. Але його можуть використовувати і як інструмент незаконного тиску на нотаріуса з метою одержання неправомірної вигоди при проведенні перевірки.

Деякі юристи та нотаріуси на правах анонімності розповіли,  що нерідко перед перевірками до реєстраторів чи нотаріусів надходить дзвінок з пропозицією дати хабар в розмірі $ 3-5 тис., щоб уникнути проблем з реєстрами.

Популярне: Монетизація субсидій: коли почнеться і що треба знати

Ті, хто відмовляється платити, потрапляє в немилість до Мін’юсту, і йде до суду, які нерідко виграють. Але проблема в тому, що  час розгляду справи може тривати місяцями і роками, а доступ до реєстрів ніхто не відновлює.

Зазначені факти  тягнуть за собою проблеми із вступом в право спадкування. Коли спадкову справу відкрито у певного нотаріуса, той закріплюється за нею і передати іншому нотаріусу її непросто.

Робоча група з представників Мін’юсту та НПУ підготувала методичні рекомендації, як полегшити процедури і практики в роботі держреєстраторів і не допустити в майбутньому порушення законодавства в цій сфері.

 


                         



Коментарі