Головні Новини
Подобається

Як не заборгувати мобільним операторам: що потрібно знати українцям, погоджуючись на розмови в кредит.

03/02/2018
Як не заборгувати мобільним операторам: що потрібно знати українцям, погоджуючись на розмови в кредит.

Українські мобільні оператори стали активно розширювати свої кредитні програми, пропонуючи своїм абонентам нові формати розмов в борг.

Популярне: “А куди тепер звертатись?” – Управління Пенсійного фонду ліквідують

На минулому тижні Київстар розіслав ряду своїх контрактних клієнтів пропозицію скористатися новою послугою «відстрочка платежу», в рамках якої абоненту можуть встановити кредитний ліміт до 300% середньомісячних витрат. Але дають гроші в борг мобільники і припейд-абонентам.

Безкоштовний сир
Слід зазначити, що у кожного з трьох найбільших мобільних операторів є по кілька кредитних програм. Вони різняться умовами і вартістю. Та й скористатися кредитним лімітом зможе не кожен абонент. Вся справа в тому, що можливості операторів по поверненню простроченої заборгованості дуже обмежені.

«У кожного оператора є власна скорингова модель, яка визначає, кому і скільки можна запропонувати. Не можна сказати, що оператори розкидаються грошима », – пояснив UBR.ua телеком експерт Роман Химич.

Щоб убезпечити себе від можливого шахрайства з боку припейд-абонентів, оператори враховують термін користування послугами і суму, на яку в середньому поповнювався його рахунок.

Наприклад, київстарівської програмою «Екстра гроші» можуть скористатися тільки абоненти зі стажем не менше 2-х місяців. Таким клієнтам компанія готова позичити до 25 грн. разово. Ті, хто користується послугами оператора більше року, можуть розраховувати на кредит в 250 грн.

Vodafone готовий виручити абонентів зі стажем 3 місяці, які витратили в останні 30 днів на послуги оператора не менше 10 грн. Правда, в кредит тут припейд-абонентам дадуть всього 20 грн. на термін не більше 2-х місяців.

Lifecell не відмовить в послузі «додаткові гроші» тільки найстійкішим – клієнтом компанії потрібно бути не менше 3-х місяців. Та й то, за таку відданість оператор обдарує кредитним лімітом в 5 грн. Щоб отримати більш солідні 100 грн. на рахунок, потрібно служити йому вірою і правдою цілих 2 роки. Правда, Lifecell виявився єдиним оператором, який надав своїм абонентам грейс-період: якщо позичені гроші повернути протягом 2-х днів, плату за їх користування не візьмуть.

Заробіток чи піклування про абонентів
Самі оператори говорять, що таким чином допомагають клієнтам впоратися складними ситуаціями – коли людині потрібно терміново зателефонувати, а на рахунку немає коштів.

«Нам важливо, щоб кожен абонент міг залишатися на зв'язку з рідними і близькими. Навіть, якщо у них закінчилися гроші на рахунку », – пояснили UBR.ua свої мотиви в прес-службі Київстар.

Правда, незалежні експерти не до кінця вірять в благі наміри операторів, згадуючи про конкурентну боротьбу і додатковий заробіток.

«Оператором вигідно, щоб їхні абоненти витрачали більше грошей. Тому і розвивають подібні програми: чим ширше будуть можливості у клієнта, тим, в кінцевому підсумку, він більше заплатить оператору. Крім того, всі кредитні програми для користувачів передплачених послуг не безкоштовні. Так що незважаючи на невеликий «середній чек», прибуток від таких послуг може виявитися цілком пристойною », – додав Химич.

Справді, ціна кредитних коштів від мобільних операторів кусається. Хоч плата за невелику поповнення становить як правило незначні 2-5 грн., В перерахунку на банківські відсотки вона жахає. Наприклад, кредит на 20 грн. від Vodafone терміном на 2 місяці обійдеться абоненту в 90% річних.

А за кредит на суму 5 грн. терміном на 7 днів (такі умови програми) абоненти Lifecell повинні розщедритися на космічні 2085% річних. Справедливості заради відзначимо, що 100 гривень компанія позичить клієнту по куди більш лояльним умовам – всього 260% річних.

Київстар не встановлює жорстких термінів повернення боргу, що ускладнює розрахунок процентної ставки. Але заблокує номер після того, як позикові кошти будуть вичерпані. З огляду на абонплату найдешевшого припейд пакета, мінімальний кредит 15 грн. витратиться не більше, ніж за місяць. Плата за користування послугою складе 3 грн. А значить реальна ставка за таким кредитом дорівнює 243% річних.

При цьому слід зазначити, що чим вище кредитний ліміт, тим нижче прибутковість наданого кредиту.

Як повідомили на в Київстар, в середньому послугою «Екстра гроші» користуються регулярно близько 2 млн. Їхніх абонентів. За найскромнішими підрахунками (мінімальний кредит дорівнює 15 грн.) Розмір кредитної заборгованості тільки за цією програмою становить 30 млн. Грн., Які потенційно приносять компанії 6 млн. Грн. додаткового прибутку.

Квартиру не відберуть
Тим часом, далеко не всім абонентам мобільники пропонують кабальні кредитні умови. Всі без винятку оператори готові встановлювати ліміти або навіть наділяти правом самих абонентів визначати суму кредиту абсолютно безкоштовно. Але тільки за умови підписання контракту. Воно і зрозуміло – відповідальність таких абонентів закріплена в договорі, а значить, борг може бути стягнений через суд.

Зовсім інша справа з припейд-абонентами. Адже в Україні пакет передплачених мобільних послуг можна купити в звичайному продуктовому магазині без будь-яких документів. А значить надавати таким користувачам солідні позики дуже ризиковано. Може так статися, що абоненту буде простіше викинути заблоковану «заборгували» сімку, і купити новий пакет, ніж гасити кредит.

«Українські оператори нічого не можуть вдіяти з припейд-боржниками. Наскільки я знаю, навіть в умовах оферти прописано, що вони не можуть вимагати з них плати за надані в борг послуги. А роблять це вони на свій страх і ризик. Тому-то великих грошей в кредит ніхто не дасть. А ось ризики абонентів мінімальні – по суті, крім заблокованого за борги номера, ніяких санкцій оператор застосувати до неплатника не може. А безнадійні борги компанії просто списують », – пояснив Химич.

Самі оператори говорять, що намагаються не доводити відносини з абонентом до скандалу. Але якщо потрібно, можуть навіть звернутися до суду.

«Питання заборгованості, яку клієнт відмовляється повертати, вирішуються в судовому порядку в рамках законодавства України», – прокоментували UBR.ua ситуацію в прес-службі Vodafone Україна. Тієї ж думки дотримуються і в Київстар.


                         



Коментарі