Головні Новини
Подобається

Підвищення вартості послуг: у скільки тепер обійдеться судова тяганина

31/01/2018
Підвищення вартості послуг: у скільки тепер обійдеться судова тяганина

Поки всі ламають голову над тим, як би мінімізувати корупцію серед служителів Феміди, українська судова система підвищує вартість послуг і стає багатьом борцям за правду "не по кишені". Відтепер рядовому пенсіонеру майновий спір може коштувати двох пенсій.

З 1 січня 2018 року послуги судової системи істотно піднялися в ціні. Відповідно до закону "Про судовий збір" його ставки розраховуються виходячи з прожиткового мінімуму працездатної особи, встановленого на 1 січня поточного року, в процентному співвідношенні. А Законом "Про Державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум збільшився з 1600 грн (на 1 січня минулого року) до 1762 гривень.

Популярне: “Тарифи піднімаються, ціни ростуть, а земля…”: Нововведення для українців уже з 1 лютого. Що потрібно знати

Здавалося б, подорожчання незначне. Але це лише на перший погляд. В кінці 2017 року набули чинності зміни до процесуальних кодексів (закон від 3.10.2017 №2147-VIII), які поміняли правила оплати послуг судочинства.

Так, наприклад, з 150 прожиткових мінімумів (п.м.) до 350 п.м. збільшено максимальну суму збору за позовну заяву / адміністративний позов майнового характеру для юридичних осіб. Якщо компанії доведеться повертати борги через суд, вона повинна заплатити збір у розмірі 1,5% суми позовних вимог. Але в минулому році максимальна сума збору становила 240 тис. Гривень. Тепер же з урахуванням змін і підвищення п.м. доведеться заплатити до 616,7 тис. грн, що в більш ніж 2,5 рази більше, зазначає видання.

Судові тяжби в наступних інстанціях тепер обійдуться вам в 150% (раніше 110%). І за апеляцію доведеться віддати вже до 925,05 тис. Грн, в той час як раніше максимальна ставка становила 264 тис. Грн. Тобто послуги Феміди тут подорожчали в 3,5 рази.

За звернення до касаційного суду плата зросла ще більше – до 200% (раніше 120%). Відповідно, сьогодні рішення Верховного Суду може обійтися юрособі більш ніж в 1,233 млн грн. Для порівняння, в минулому році ця цифра була лише 288 тис. Грн., Тобто ставка збільшилася більш ніж в 4,2 рази.

Сумно, що нововведення віддаляють від справедливості не тільки компанії з багатомільйонними оборотами, але і простих громадян. Наприклад, суперечка з Пенсійним фондом обійдеться українцю в половину мінімальної пенсії. Вона становить тисяча чотиреста п'ятьдесят-три грн., А за звернення до суду сьогодні доведеться заплатити 704,8 грн. Якщо ж пенсіонер хоче ще й стягнути гроші, йому доведеться заплатити 1% заявленої суми, але не менше ніж +1762 грн. Тобто, у найменш соціально захищених верств населення може просто не виявитися коштів на те, щоб відновити справедливість в суді, підкреслює видання.

Такі ж ставки діють і для суперечок між фізичними особами. Тепер перш ніж звернутися за судовим захистом, потрібно кілька разів подумати, чи є перспектива виграти суперечку, і чи варто ризикувати. Наприклад, якщо хтось вирішить через суд повернути борг в 1 тис. Грн, все одно доведеться заплатити судовий збір в розмірі 1762 грн. І якщо спір буде програний, і борг не буде погашений, то судовий збір не повернеться.

Хай там як, а на нововведення можна подивитися і з позитивної сторони. Найчастіше держоргани, програвши спір з громадянами в першій інстанції, подавали апеляцію і касацію, незважаючи на свою правоту. Тепер за апеляційну і касаційну скаргу доведеться викласти кругленьку суму, а тому є надія, що чиновники стануть більш розважливі.


                         



Коментарі