Головні Новини
Подобається

Скільки в Україні безробітних – статистика

27/01/2018
Скільки в Україні безробітних – статистика

За рік в Україні стало менше безробітних, підрахувала Держслужба статистики. Йдеться як про тих, хто стоїть на обліку в центрах зайнятості, так і про потенційних працездатних, число яких визначають за методикою Міжнародної організації праці (непрацюючих у віці 15-70 років). Експерти кажуть, що безробіття в цьому році може зменшитися через зростання зарплат в Україні і відтоку робочої сили за кордон.

Популярне: “Мінімалку” збільшать ще на 500 гривень: Стало відомо, коли українці отримають підвищення

За даними Держстату, до кінця грудня 2017 року на біржі праці стояло 354,4 тис. Осіб (майже 190 тис. Осіб складали жінки і 165 тис. Чоловіків), що на 75 тис. Чол. менше в порівнянні з початком минулого року. Тим часом в січні 2017 р офіційно врахованих безробітних було 429 тис. Осіб, що на 80 тис. Чол. менше, ніж в січні 2016 г. Серед них – 217,5 тис. чоловіків і 211,5 тис. осіб складали жінки.

Очевидно, що це далеко не всі безробітні. За методикою МОП, тих, хто здатний працювати, але не працює на жовтень 2017 налічувалося 8,9% від кількості працездатних (22 млн чоловік). Протягом року відсоток незайнятих впав з 10,1% до 8,9%. Найнижче безробіття за останні 5 років була в III кварталі 2013 року – 6,3%, найвища – 10,6% – в IV кварталі 2014 р

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна зазначила, що зміна числа безробітних в Україні відбувається щорічно: з грудня по лютий їх стає більше, з березня – менше, а мінімум припадає на жовтень-листопад 

"Реєструються як безробітні насамперед ті, хто зайнятий сезонно: на будівництві, в сільському господарстві, на збиранні овочів і фруктів, – роз'яснила нам Пашкіна. – Їм це матеріально вигідно, так як безробітні отримують допомогу, хоч і невелике (в середньому по країні близько 2000 грн / міс.). Також облік в центрі зайнятості збільшує розмір субсидій на житлово-комунальні послуги при їх оформленні, адже в доходи сім'ї зараховується сума допомоги, а не умовні доходи в два прожмінімума, якщо людина не працює і не шукає роботу ".

За словами Пашкіної, це найбільш актуально в селах і невеликих містах, де поширене індивідуальне опалення, а витрати на газ чи вугілля значні. Влітку, коли оживає будівельний сезон, багато чоловіків з провінції їдуть в міста на заробітки будівельниками, цим пояснюється різке скорочення стоять на обліку осіб чоловічої статі.

Експерт ринку праці Юрій Прокопчук каже, що нинішній рік може стати переломним, і безробіття піде на спад. Але не тому, що з'явиться багато нових робочих місць через розвиток економіки, а через прискорення трудової міграції українців на Захід.

"Перш за все це стосується кваліфікованої робочої сили у віці від 35 до 45 років з державного сектору, які не можуть знайти в Україні роботу з гідною зарплатою в Україні: лікарі, медсестри, інженери, викладачі, вчені, – аналізує експерт".

Влада і бізнес країни бачать проблему трудової міграції і намагаються їй перешкоджати, підвищуючи зарплати. На думку віце-прем'єра Геннадія Зубка, щоб істотно загальмувати відтік кваліфікованих фахівців на Захід, їм треба платити не менше 16 тис. Грн на місяць. Правда, віце-прем'єр не уточнив, коли і за рахунок чого можливий таке зростання, перш за все в держсекторі. Зараз середня зарплата в країні вдвічі нижче, у лікарів і вчителів – 6-7 тис. Грн, а мінімальну обіцяють підняти з 3723 до 4100 грн.

Пашкіна вважає, що 16 тис. Грн зарплати замало: "Кваліфіковані робітники-верстатники не хочуть працювати навіть за такі гроші, хочуть не менше 20 тисяч".

За дослідженнями кадрового порталу hh.ua, в 2017 р підвищили зарплату своїм співробітникам 36% приватних структур, а урізали – 5%. Третина респондентів повідомила, що їм додали до заробітку 10%, кожному п'ятому додали 5% і лише кожен шостий став заробляти більше на 30%.


                         



Коментарі