Економіка України
Подобається

Подорожчання газу: чого чекати українцям найближчим часом

23/01/2018
Подорожчання газу: чого чекати українцям найближчим часом

На пряме запитання прем’єр-міністра Гройсмана голові Міненерговугілля Насалику нещодавно довелося відповідати, що інформація в ЗМІ про підвищення ціни на природний газ для населення не відповідає дійсності.

Дане обговорення почалося після того, як на сайті відомства з’явився проект постанови про продовження спецзобов’язань з продажу газу для потреб населення і теплокомуненерго до квітня 2021 року. В одному з пунктів проекту постанови є нова формула розрахунку ціни газу. Відповідно до нового розрахунку, ціну на газ для населення все-таки планується підвищити, але не настільки, як це могло б статися за діючою формулою розрахунку.

Популярне: З’явилася чітка відповідь: чи позбавлять Україну безвізу

На сьогодні ціна розраховується за формулою для категорій за спеціальними зобов’язаннями (ЗСЗ), і повинна бути підвищена на 17-19 відсотків. Як відомо уряд відмовився йти на підвищення ціни на газ, побоюючись вибуху невдоволення серед українців. В результаті ціну зберегли на рівні минулого опалювального сезону, але це породило розбіжності з Нафтогазом і МВФ.

У новій формулі, що з’явилася нещодавно, дещо коригується методика розрахунку і враховується очікування авторів постанови про можливе зниження ціни за вхід в українську ГТС, що може статися в результаті лютневого рішення Стокгольмського арбітражу. Все це позначається на зменшенні ціни.

Як підрахували експерти, за новою методикою розрахунку ціна газу для категорій ЗСЗ може піднятися на 15 відсотків (до 7972,58 гривні за тисячу кубів), тоді як відповідно до чинної поки формули розрахунку ціна могла зрости відразу на 37 відсотків (до 9561,8 гривні за тисячу кубів).

При цьому озвучені очікування уряду значно відрізняються від цих розрахунків: за новою формулою – на 8 відсотків, за чинною – на 14-19 відсотків.

 


                         



Коментарі