Економіка України
Подобається

Нацбанк пояснив причину високої інфляції

21/01/2018
Нацбанк пояснив причину високої інфляції

Підвищення мінімального розміру пенсій і заробітних плат в Україні призвело до різкого підвищення споживчого попиту, що, у свою чергу, стало причиною підвищення цін на товари і послуги, зокрема на здобуття вищої освіти і зміст приватних територій. Ціни помітно підвищилися і в закладах громадського харчування.
За даними джерела, Національний банк України оприлюднив причини високої споживчої інфляції. Стало відомо, що висока інфляція сталася через дефіцит окремих видів продовольчих товарів і загального зростання попиту на товари і послуги після підвищення рівня заробітних плат і пенсій.

Популярне: Євро побив рекорд: оприлюднено новий курс валют в Україні

«За підсумками 2017 року, рівень інфляції відхилився від мети через декількох факторів, на які Нацбанк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики. Йдеться про зниження обсягу пропозицій на покупку окремих видів товарів по різного роду причин: несприятливі погодні умови, нестабільна ситуація в тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування, зокрема на м'ясну і молочну групи », – повідомляє Нацбанк.

До слова, Україна – не єдина країна, де зафіксована висока інфляція. Ще в листопаді 2017 року світові ЗМІ повідомили про те, що Венесуела знаходиться в жалюгідному стані. Через політичну та економічну кризу в країні стрімко набирають популярність азартні ігри в онлайн-казино. «Сподіваємося, що ми до такого не докотимося», – висловлюються громадяни України.

Згідно з даними Центрального банку України в 2017 році через відсутність врожаю стрімко зросли ціни на овочі та фрукти. З 2016 ж році, навпаки, було зафіксовано різке зниження цін. Крім усього іншого, в минулому році ціни підвищувалися і на продукти харчування, зокрема на м'ясну і молочну продукцію.

При цьому інтенсивність росту цін на непродовольчі товари, в число яких входить одяг, взуття та побутова техніка, була істотно нижче, ніж в минулому році і склала 3,3%, тоді як в минулому даний показник рівняти 4,8%. У більшості випадків ці товари імпортуються. Зниження зростання цін на дані одиниці відбулося завдяки стабільності на валютному ринку України та допустимої інфляції в країнах-імпортерах.

«На зростання цін вплинуло і збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці та стрімке відновлення споживчого попиту», – наголошується в повідомленні Нацбанку України.

Слід зазначити, що вже озвучені суми зарплат і пенсій на 2018 рік, які були прийняті в рамках нового відповідного законопроекту.


                         



Коментарі