Економіка України
Подобається

Ціни на бензин вражають: українці придумали, як заправляти машину дешевше

15/01/2018
Ціни на бензин вражають: українці придумали, як заправляти машину дешевше

Ціни на бензин в Україні продовжують стрімко рости вгору, що може потягнути за собою подорожчання і проїзду в громадському транспорті, і підняття цін на продукти

Ціна А-95 вже перевалила за 30 грн, і йдуть розмови про ціну в 40 грн за літр палива. Соціальними мережами вже поширюють ідею флешмобу, суть якого ігнорувати великі заправні станції протягом місяця. Учасники акції сподіваються домогтися зниження цін на бензин до 24-25 грн за літр.

Водії шукають і іншу альтернативу. Вони все частіше стали користуватися дешевими АЗС, на яких ціна палива залишилася в межах 25-26 грн, правда, ні обслуговування, ні вивіски на таких заправках немає. На деяких вже навіть з’явилися черги.

Популярне: "1700 гривень шраф для тих, хто привезе з Росії … ": Що заборонили провозити на митниці

Але ось перехід на інше паливо, особливо для нових машин, загрожує дорогим ремонтом, відзначають експерти.

«Авто, випущені до початку 2000-х, більш витривалі і «всеїдні», а для тих, що молодші, зміна палива може обернутися великими проблемами з ходовою. Проте я прогнозую, що з такими цінами кількість контрафакту на ринку палива буде тільки зростати», – кажуть вони.

Експерти також відзначають, що ціни продовжать рости через подорожчання нафти на світовому ринку. Ще одна проблема – це відсутність контролю за ціноутворенням.

«У країні відсутній контроль за ціноутворенням, оскільки прайс збільшується паралельно з вартістю на світовому ринку, хоча зазвичай має пройти не менше двох місяців. Якщо ціна нафти виросте до $ 80 за барель (зараз – $ 70), то, за найоптимістичнішим прогнозом, ціна бензину в Україні до літа може вирости до 35 грн за літр, за песимістичним – до 40 грн, так як буде враховуватися і курс долара» , – відзначають експерти.

В результаті, на подорожчання палива вже у всю реагують перевізники. Ціни на проїзд в міських маршрутках продовжать рости. Зараз вже компанії-туроператори обговорюють підвищення цін на популярні автобусні тури.

Експерти кажуть, що подорожчання палива також позначиться і на вартості продуктів, оскільки в ціну товару закладається його доставка.

 


                         



Коментарі