Економіка України
Подобається

Що вигідніше – ТОВ чи ФОП в 2018: Як вибрати організаційно-правову форму для свого підприємства

14/01/2018
Що вигідніше – ТОВ чи ФОП в 2018: Як вибрати організаційно-правову форму для свого підприємства

"Зібрався реєструватися ФОП або ТОВ. На які моменти потрібно звернути увагу з юридичної точки зору, щоб не опинитися в невигідному становищі?" – Віктор Гончарук, Київська область.

По-перше, потрібно визначитися з організаційно-правовою формою. Від цього залежить ведення обліку та звітності, розмір майбутніх податків, можливі штрафи та порядок ліквідації фірми. Багато хто вважає, що різниці між ТОВ та ФОП по суті ніякої, але перше звучить солідніше і реєструють ТОВ. Але врахуйте, що ця форма вигідна фірмам з великим об'ємом фінансового обороту, а невеликим підприємствам більше підходить ФОП.

Залежно від того, яку організаційно-правову форму ви вибрали, потрібно заповнити реєстраційні картки (якщо ТОВ, наприклад, прописати Статут фірми, з аспектами роботи і докладним описом (краще з фахівцем) відносини засновників, затвердивши все це на зборах засновників) та своєчасно подати держреєстратору.

Також потрібно правильно підібрати КВЕД (класифікація видів економічної діяльності), оскільки в подальшому підприємець може зіткнутися з деякими неприємностями. Наприклад, йому можуть відмовити в оплаті за товар або послугу на підставі відсутності в реєстрі наданого ним виду діяльності або якщо вона не є основною. Так, все це можна вирішити, але займає час, мотає нерви і нерідко вимагає матеріальних витрат.

Популярне: "1700 гривень шраф для тих, хто привезе з Росії … ": Що заборонили провозити на митниці

Слід бути уважними і з формою оподаткування. Незважаючи на те, що вигідніше вважається спрощена, вам краще проконсультуватися у хорошого бухгалтера, оскільки в деяких випадках виявляється вигіднішою загальна.

Якщо ж ви збираєтеся реєструвати свою торгову марку, налаштовуйтесь на те, що це займе багато часу – більше року. І щоб все не пішло під укіс, перевірте назву і логотип на оригінальність. До речі, ТМ можна використовувати і рекламувати відразу після офіційної подачі документів на реєстрацію.


                         



Коментарі