Економіка України
Подобається

Долар в Україні будуть продавати по 32 гривні: Коли експерти очікують різкого підвищення

13/01/2018
Долар в Україні будуть продавати по 32 гривні: Коли експерти очікують різкого підвищення

За перший тиждень 2018 го офіційний курс гривні по відношенню до долара «втратив» 40 копійок

У перших числах січня $100 можна було купити за 2770 грн, а 11 числа така ж кількість валюти продавалося вже за 2828 грн.

І це не межа. За різними оцінками, до кінця цього року $100 будуть коштувати вже від 3100 до 3200 грн. Наскільки може впасти гривня в 2018-м і чому не варто чекати «відкату» до курсу 25,5 грн /$.

Навесні і влітку очікується зміцнення, а восени – чергове падіння гривні

Україна поповнюється доларами з трьох основних джерел – експортні виручки, перекази заробітчан і кредити. Саме ситуація на зовнішніх сировинних ринках (а експортуємо ми в основному сировину – зерно, руду, метал) найбільше впливає на кількість валюти в країні. Чим більше доларів в країні, тим дешевше його можна купити. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, майже третина всього експорту – продукція агропромислового комплексу. Від того, наскільки буде вдалим урожай навесні, залежить і курс валют в Україні.

Традиційно період зміцнення гривні починається навесні, розповідає екс-міністр економіки Віктор Суслов, і досягає свого апогею влітку. Для прикладу можна взяти минулий рік. У січні 2017-го $1, згідно з офіційним курсом, коштував 27,4 грн, а в серпні – вже 25,5 грн. Аналітики впевнені: подібна динаміка збережеться і в цьому році. Якщо зараз долар подолав психологічну позначку в 28 грн, то влітку може повернутися до 26,5-27 грн.

Популярне: Україна поки не буде виплачувати пенсії: Гройсман зробив шокуючу заяву
 

Головна причина річного «зміцнення» – високі виручки аграріїв. Правда, такий прогноз може реалізуватися тільки за умови стабільної ситуації на зовнішніх сировинних ринках. Якщо, наприклад, зерно і метал подешевшають, зміцнення гривні може бути не таким значним. У будь-якому випадку, відзначають аналітики «Альпарі», літо – найкращий період для покупки долара в Україні. Поки Україна експортує в основному сировину, ця ситуація не зміниться. Восени і взимку гривня буде падати, а навесні і влітку – зміцнюватися.

Падіння гривні неминуче, проте при цьому важливо, щоб валютні коливання не були різкими. Інакше на валютному ринку може виникнути ажіотажний попит. Для прикладу: в 2015-му кожна активна фаза військових дій на сході України супроводжувалася різким стрибком курсу. Учасники валютного ринку в передчутті різкої девальвації скуповували долар. А як відомо – зростання попиту при стабільній пропозиції неминуче призводить до подорожчання товару (в даній ситуації – валюти).

Три стовпи девальвації: кредити, негативне сальдо торгового балансу і опалювальний сезон

На погашення зовнішніх запозичень в цьому році доведеться витратити рекордну в історії України суму – $7 млрд. Цей факт, упевнений старший аналітик Forex Club Олександр Шевчишин – одна з головних причин майбутньої девальвації гривні. У той же час старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб уточнює: старі кредити будемо погашати, в тому числі за рахунок нових запозичень. В таких умовах черговий кредитний транш від МВФ – запорука відносно стабільною гривні. Якщо ж фонд прийме рішення не давати гроші, наприклад, через те, що українська влада не повною мірою виконала взяті на себе зобов'язання, це може стати потужним ударом по національній валюті.

Крім того, як і в минулому році, в 2018-м, швидше за все, збережеться негативне сальдо торгового балансу, тобто обсяги імпорту будуть перевищувати обсяги експорту. Для прикладу: за 9 місяців минулого року (останні дані Держстату) Україна купила товарів на $39,2 млрд, а продала на $38 млрд. Негативний торговельний баланс в цьому році може стати одним з важливих девальваційних факторів.
Восени з'являється ще один драйвер подорожчання долара – опалювальний сезон. Газу власного видобутку Україні не вистачає, тому доводиться імпортувати блакитне паливо з Європи. А з цього року з'явилася необхідність купувати за кордоном і антрацит. Енергоресурси купуються за валюту, що призводить до «схуднення» гривні.

Що буде з гривнею в 2018-м і до чого це призведе

Згідно з офіційним прогнозом, який використовували при розрахунку проекту бюджету-2018, до кінця цього року курс досягне 30,1 грн/$. Правда, як показала практика, дуже часто протягом року офіційні прогнози переглядають в бік збільшення. У той же час аналітики «Альпарі» вважають, що курс може досягти 32 грн/$.Подорожчання долара призводить до зростання цін на більшу частину споживчого кошика. Від курсу залежать ціни на бензин і дизпаливо, тарифи на газ, вартість імпортних продуктів і техніки. Крім того,до долара «прив'язані» ціни на автомобілі та нерухомість.

Незважаючи на літній «відкат», з кожним роком долар в Україні дорожчає. Девальвація в поточних економічних умовах, впевнені експерти, – неминуча. Щоб зміцнити гривню, в першу чергу необхідно розвивати ще один канал надходження валюти – іноземні інвестиції. І до тих пір, поки в Україні не будуть створені привабливі умови для ведення бізнесу та розвитку потенційно успішних сфер економіки (наприклад, IT), національна валюта не припинить поступово знецінюватися.


                         



Коментарі