Економіка України
Подобається

Новий грошовий удар: опалення подешевшало ненадовго

12/01/2018
Новий грошовий удар: опалення подешевшало ненадовго

Після недавнього зниження цін на гарячу воду і опалення, киян може очікувати новий, але вже неприємний, сюрприз

«Київенерго» заявило про бажання підвищити вартість комунальних послуг через нововведення щодо обов’язкового резерву мазуту на теплоцентралях, яке вступає в силу з 1 січня 2018 року. Адже тепер компанії необхідно мати накопичення 10-денного запасу мазуту, який може знадобитися в разі екстрених ситуацій або перебоїв з газопостачанням. І кошти на цей запас «Київенерго» планує включити в структуру тарифів.

В результаті тариф на електроенергію може вирости на 13%, а тариф на виробництво теплоенергії – на 7%. Для прикладу, платіжка для двокімнатної квартири площею 50 кв. м, де проживає сім’я з трьох осіб, може вирости на 150 грн.

У хід йде проста математика. Нехай сім’я споживає взимку в середньому 0,7 Гкал / місяць тепла, що за нинішніми цінами становить 949 грн. А також 150 кВт · год електроенергії – 252 грн на місяць і 9 куб. м гарячої води – 725,4 грн на місяць. Отже, в разі подорожчання ці цифри збільшаться до 1,015 грн, 284 грн і 776,2 грн відповідно.

Популярне: Звіт про доходи тепер повинен подавати кожен, хто …: У Мінфіні представили новий законопроект

Але ось в Нацкомісії з регулювання тарифів на комунальні послуги (НКРЕКУ), куди «Київенерго» звернулося з проханням про підвищення тарифів, поки не готові на такий крок. Там намагаються розробити план без залучення тарифних засобів.

Нагадаємо, перед самим Новим роком НКРЕКУ знизила тарифи на тепло для цілого ряду регіонів. Тарифи на тепло від «Київенерго» в тому числі були знижені на 4,1%. Ось тільки включення в тариф ціни на мазут не єдине, що може засмутити користувачів в цьому році. Тарифна епопея продовжуэться, адже в 2018 році передбачається зростання цін на природний газ на 19%. Відповідним чином можуть зрости ціни на опалення, гарячу воду і електроенергію.

 


                         



Коментарі