Економіка України
Подобається

Перший квартал 2018 року: ціни, зарплати і курс долара

09/01/2018
Перший квартал 2018 року: ціни, зарплати і курс долара

Перший квартал 2018 року очікується складним: за розрахунками аналітиків "Сегодня", нас чекає інфляція не менше 1% щомісяця, причини якої – зростання зарплат, девальвація гривні і підвищення світових цін на нафту. Експерти вважають: щоб життя покращилося, владі треба прискорити темпи реформ.Ціни і зарплати

Головною причиною більш високого, ніж зазвичай в I кварталі, зростання цін, глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський називає подорожчання імпорту, очікуване зростання регульованих тарифів (перш за все це природний газ) та індексацію зарплат у корпоративному і державному секторах.

"На жаль, збільшення зарплати в значній мірі буде" з'їдено "випереджаючим зростанням цін на продукти і послуги", – сказав нам Забловський.

 

Популярне: Змушують повертати назад надбавку: Чому держава відбирає у пенсіонерів перераховану пенсію

 

Директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський назвав майбутнє зростання зарплат формальним:

"Буде до 8000 грн, але формально, в звітах Держстату. За фактом на місцях середні зарплати, як і раніше, що не дотягнуть до загальноукраїнської зарплати на 2-3 тисячі гривень".

Курс і держборг

Керівник аналітдепартаменту ГК Forex Club Микола Івченко пояснює поступове підвищення курсу долара тим, що хороша економічна ситуація в США дозволяє підтримувати стабільність американської валюти, а не послаблювати її, як в першій половині 2017 р.

"Торговельні партнери України навряд чи на цьому тлі утримають вартість своїх валют і будуть плавно їх девальвувати. Це ж чекає і гривню. Але в I кварталі 2018 р курс долара у нас все одно не повинен вийти за межі 29 грн / дол", – роз'яснив Івченко.

Економіст Іван Нікітченко додав ще ряд факторів I кварталу, що сприяють девальвації гривні: це виплати за зовнішнім боргом, затримки з траншем МВФ і зростання імпорту.

"Надії на те, що темп реформ прискориться, малі. А значить, Україна буде отримувати значно менше фіндопомоги від Заходу, а від МВФ – нічого. В сумі з високою інфляцією і малими грошовими резервами НБУ це сприяє зростанню держборгу в гривнях", – підсумував Нікітченко.

Бензин і газ

Дорогий долар – дорогий бензин, оскільки він на 80% імпортний, кажуть експерти..

"Міжнародне енергетичне агентство прогнозує за підсумками лютого дефіцит нафти в світі на позначці 1,64 млн бареля на добу. Через що можливе зростання цін на нафту в I кварталі до 70 дол / барель", – прогнозує Івченко.

А Землянський не обіцяв і дешевого газу, бо газові ринки зараз входять у "високий сезон" через зимові холоди. За його словами, середня ціна 1000 куб. м газу в I кварталі склала 250 дол.

Безробіття

"Зайвих рук" взимку додасться. На думку Нікітченка, це пов'язано як зі скороченням пропозицій сезонної і тимчасової роботи, так і з тіньовою зайнятістю. Івченко нагадав, що в I кварталі безробіття, як правило, зростає і починає скорочуватися ближче до літа. Тому, незважаючи на позитивні тенденції щодо зниження безробіття в 2017 році, в першому кварталі ми можемо побачити його пік, після чого воно продовжить знижуватися протягом усього 2018-го.

 


                         



Коментарі