Економіка України
Подобається

Податок на нерухомість: Вже відомо, яким він буде в цьому році

06/01/2018
Податок на нерухомість: Вже відомо, яким він буде в цьому році

Ставку податку на нерухомість встановлюють місцеві органи влади, тому вона відрізняється в різних містах.

За результатами опитування ріелторів України, як повідомляє Domik, з’ясувалося, що в деяких українських містах податкову відповідальність може нести тільки одна сторона, наприклад, покупець. Якщо продавець квартири хоче отримати фіксовану суму від продажу, за попередньою домовленістю, всі податки може оплачувати тільки покупець.

Оплата податків при продажу нерухомості по регіонах України

В інфографіці наведені середні показники, як оплачуються податки при оформленні угоди купівлі-продажу нерухомості в різних містах України. Вищенаведені дані можуть відрізнятися, оскільки залежать від індивідуальної домовленості між власником і покупцем.

 

Популярне: Українці вже знайшли спосіб обійти обмеження на посилки

Згідно з декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито», власник при продажу нерухомості повинен заплатити 1% державного мита. Якщо реалізована квартира була у володінні продавця менше 3-х років або відбувався продаж нерухомості більше одного разу за календарний рік, відповідно до ст. 172.2 Податкового кодексу України, власник додатково зобов’язаний оплатити 5% податку на дохід. У перехідних положеннях Податкового кодексу України сказано, що власник повинен також сплатити 1,5% військовий збір. Відповідно до ст. 1, п. 9 і ст. 4, п. 10 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», покупцеві необхідно сплатити тільки збір – 1% від вартості житла до Пенсійного фонду.

В дійсності оплата податків при купівлі-продажу нерухомості може здійснюватися інакше. У деяких містах України продавці хочуть отримувати певні суми при продажу. Тоді, за попередньою домовленістю, податкову відповідальність несе покупець.

У 70-90% випадків, за законодавством України,   податки сплачуються в Києві,  Вінниці,   Сумах,   Харкові,   Черкасах,   Житомирі, Запоріжжі,   Кропивницького,  Львові,   Хмельницькому,   Чернігові,   Ужгороді,   Івано-Франківську   і   Херсоні.   В інших випадках податки оплачуються за попередньою домовленістю між покупцем і продавцем.

За даними   агентств нерухомості в   Дніпрі,   Одесі,   Рівне,   Полтаві,   Чернівцях   і  Луцьку податки при продажу квартири оплачуються відповідно до чинних законів України в 50-85% випадків. Решта випадків передбачають сплату податків за домовленістю між власником і клієнтом.

У 30-40% випадків податки при угоді купівлі-продажу житла оплачуються за українським законодавством в   Миколаєві.   Оплата за домовленістю превалює над законодавчими зобов’язаннями.

Як з’ясувалося, в   Тернополі, в більшості випадків, податки оплачуються за попередньою домовленістю між покупцем і продавцем. Всього 20-30% випадків мають на увазі виплату податків при продажу нерухомості за чинним Законом України.


                         



Коментарі