Економіка України
Подобається

Досить переплачувати: Вже сьогодні можна платити за комуналку в 3 рази менше!

27/12/2017
Досить переплачувати: Вже сьогодні можна платити за комуналку в 3 рази менше!

Погода на опалювальний період в цьому році поки не радує: відлиги зі сльотою перемежовуються морозними сніговими ночами. І це досить красиво, але пов'язане з деякими незручностями: топлять-то в цілому однаково, і в платіжці не відображаються ночі, коли доводилося спати з відкритими вікнами, як і дні, коли до звичайного опалення потрібно було додавати окремий обігрівач.

Але, як нас навчив облік води і електрики, заощадити на опаленні все ж можна – був би лічильник. У столиці, наприклад, більше 90% будинків забезпечені загальнобудинковими теплолічильниками, які фіксують спожиті гігакалорії і реально зменшують загальну суму споживання. Експерти запевняють: можна платити ще менше, якщо поставити індивідуальний прилад обліку тепла на власну квартиру.

На жаль, подібна опція доступна не для всіх багатоповерхівок. Будинки з горизонтальною системою опалення почали будувати приблизно з 2000-х років. У Києві таких близько 20%. До того ж процедура узгодження досить тривала.

Популярне: Цього року кожна сім'я заплатить по 5000 грн за субсидії: На кого держава витратить ваші гроші

"Ми отримуємо замовлення від клієнта, дізнаємося адреса, дізнаємося, хто є балансоутримувачем комунікацій – жек чи ОСББ. Якщо доступ до місця установки лічильника вільний, приїжджаємо, дивимося діаметри труб, робимо фото. Якщо місце в самій квартирі – тоді, природно, домовляємося з замовником про зустріч, – пояснює механізм роботи інженер проекту компанії L & G Metering Михайло Дем'яненко. – Всю інформацію віддаємо проектантові, той готує документацію, все узгоджується з балансоутримувачем. Після цього ставиться лічильник, а людина йде до постачальника теплий і реєструє його".

За словами Дем'яненка, найкраще займатися подібним навесні або на початку літа – тоді процедура оформлення займає до місяця. Але більшість згадують про економію вже восени, а то і взимку, звідси і два-три місяці на просту процедуру.

"Лічильники дуже популярні на початку сезону, коли люди згадують, що вже побували на море, а тепер зима, тому поставити потрібно на вчора", – сміється інженер.

Сам процес установки займає близько 40 хвилин. Нам пощастило: виходи труб знаходяться в загальному коридорі, так що чекати клієнта не потрібно. Два відгалуження стояка з'єднуються з пластиковими трубками, які заходять в саму квартиру. Саме тут, на стику, ставиться лічильник.

"Це ультразвуковий прилад. В ньому є два термодатчика, – Михайло показує металеву" сірник ", – конкретно тут лічильник ставиться на що подає термопровод, один датчик у нього в корпусі.

Другий ми ставимо на зворотний термопровод – і отримуємо температуру вхідної та вихідної води. Об'єм теплоносія вважається в ультразвукової трубці, там два випромінювача, сигнал йде за течією, відбивається від другого сигналу і повертається. За рахунок різниці швидкості і знання діаметру труби лічильник отримує інформацію про обсяг. Додаємо різницю температур – і бачимо енергію в кіловат-годинах ".

Подібний прилад, навіть без особливої ​​тяги до економії, дозволяє зменшити платіжку на 20-40%, як показує практика. Дем'яненко розставляє датчики і обрізає пластикові труби.

"Є" фахівці ", які такі труби загинають. При маленькому діаметрі нічого страшного, є гнучкість. Але якщо більше – збільшується тиск на сам кран, на метал. Іноді бувають погано спроектовані будинки, і труби тремтять від гідроударів. Стик не витримає – і буде маленьке море, – ділиться досвідом Михайло. – У цьому, до речі, проблема звичайних механічних лічильників, таких же як для обліку витрати води. Мало того, що вони менш довговічні за рахунок рухомих деталей і покриваються нальотом, так ще і вимагають фільтр і " заспокійливий ділянку "- прямий відрізок трубопроводу в десять діаметрів труби. Якщо такого немає, почне вважати некоректно ".

Втім, при всій користь лічильника теплової енергії тривалість установки і оформлення – величезна проблема. Але люди цінують комфорт і комплексні послуги, тому в Києві можна замовити набір енергоефективних товарів "Розумний WATT Зима", куди входять теплосчетчик разом з послугою його швидкого підключення (до 14 днів), а також товари по економії електроенергії (програмовані розетки з таймерами і LED -лампи), якій в зимовий час витрачається більше, ніж в теплу пору року.

"Вигода від лічильника теплової енергії очевидна, – пояснює директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма. – Але багато людей відкладають установку до кращих часів, хоча прилад дозволяє економити до 50% на опаленні, а при комплексному підході на рівні всього будинку в деяких випадках і до 80%. окупається все за один-два опалювальні сезони. Облік дисциплінує споживача тепла, дає можливість для аналізу споживання і служить основою для розробки плану енергоефективних заходів. Ключове з них – можливість регулювати подачу тепла. В ідеалі – автоматичне і, коли система сама визначає температуру на вулиці і виставляє комфортний рівень в будинку ".

Максимальний ефект від економії витрат на опалення досягається в разі, якщо всі 100% квартир в будинку обладнані індивідуальними теплолічильниками і регуляторами. Завдяки цьому кожен мешканець будинку може з ноутбука або смартфона побачити своє поточне енергоспоживання, а також споживання всього будинку, або порівняти себе з сусідами. Подібні автоматизовані комплекси вже працюють в ряді столичних будинків, забезпечуючи жителів достовірної та оперативної інформації.


                         



Коментарі