Економіка України
Подобається

Нові зарплати – нові ціни: Що подорожчає в 2018 році

04/12/2017
Нові зарплати – нові ціни: Що подорожчає в 2018 році

Я, звичайно, розумію, що у гаранта вибори на носі, але давайте дивитися об'єктивно. У нас економіка за останні два роки на скільки виросла? На 2,3% у 2016 році і на 2% у 2017 (за очікуваннями Кабміну і Світового банку). А на скільки зросла мінімалка в 2016 році? На 106,5%. А середня зарплата? На 14%. Непогано як для бідної країни.

Але і це не все. З 2018 року мінімалка буде вже 4100, це ще +28% зростання (164% за два роки!). Економісти запитують, чи потягнемо ми це, адже, як відомо, "проїсти можна рівно стільки, скільки виробити продукції", інакше почнуться проблеми. Це хороше запитання, але не варто забувати й про інший бік таких "підвищень" – зростання цін і тарифів зазвичай "з'їдає" весь ефект.

Новини за темою: Рано чи пізно за все доведеться платити: За рахунок чого зростають зарплати українців?
Тому нижче інформація для тих роззяв, які розкатали губу в очікуванні "покращення".

У 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду та електроенергію – на 20%. Такий прогноз опубліковано на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.


У 2018 році тарифи на пасажирські залізничні перевезення буде переглянуто. Це пов'язано з новою класифікацією потягів. Про це він розповів в інтерв'ю ЕП глава ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов.


Відповідно до вимог Євросоюзу Мінфін і народні депутати підготували ініціативи, що передбачають подальше збільшення податкового навантаження на тютюнові компанії. У разі реалізації ініціатив ціна за пачку сигарет може зрости на понад 3-5 гривень у короткостроковій перспективі. Протягом наступних років ціна може збільшитися в 3-4 рази, до рівня європейської.


У 2018 році ціни на хліб зростуть на 26 відсотків. Але це буде відбуватися поступово, з щомісячним збільшенням вартості хліба на 1,5-2,1 відсотка. Про це повідомляє Асоціація фермерів та приватних землевласників.

Популярне: За біометрику тепер треба платити по-новому


В Україні в найближчі півроку ціни за послуги інтернет-провайдерів зростуть майже на 50%, повідомили у профільній асоціації.
У 2018 році в Україні подорожчають поштові послуги. У середньому тарифи підвищаться на 16%.


У 2018 році вартість продуктів харчування буде зростати. В уряді очікують інфляцію на рівні 7%, але як показує поточний рік, в реальності слід готуватися до подорожчання продуктів щонайменше на 10%. Виробники також кажуть, що ціни будуть рости більш швидкими темпами, ніж прогнозує уряд. Приміром, пекарі попереджають, що борошняна продукція в наступному році подорожчає приблизно на 25%. Подорожчають більше за інші продукти хліб та овочі.


Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ прогнозує в наступному році збільшення вартості будівництва 1 кв. м загальної площі квартир в Україні на 27% порівняно з 2017 роком — до 12,2 тис. грн.


Це лише деякі товари і послуги, підвищення вартості яких було анонсовано. Не сумнівайтеся, все інше теж подорожчає – на 7-10% (рівень інфляції наступного року).


І так, про курс долара б не забути. Кабмін очікує його зростання до 30,1 грн/дол.


Субсидії ж ще зменшаться в наступному році (тому що ваш дохід формально тепер буде вищим).
Ось, народ хоч і не завжди з економічною освітою, але логіку речей навчився вловлювати.

Ігор Смолов

 


                         



Коментарі